Incendi forestal descontrolat a Andratx: les flames han cremat unes 70 hectàrees
El vent fort impossibilita l'actuació dels mitjans aeris i l'Ajuntament d'Andratx ha habilitat la sala de plens per als veïnats desallotjats
50 anys després, la tercera generació de Ferraguts segueix al capdavant d'aquesta infraestructura de referència
13
Avui us proposem un viatge fins al Passeig Marítim, fins a un edifici de disseny trencador, on avui hi ha festa grossa. És el 3 de setembre del 1969 i s’inaugura l’Auditòrium de Palma.
Es podem imaginar l’expectació generada a la porta del somni fet realitat de l’empresari sabater Marc Ferragut, un emprenedor convençut que Palma necessitava una infraestructura cultural capaç d’assumir els millors espectacles del món. I en aquest sentit, la gala inaugural seria, ja, tota una declaració d’intencions. S’havia escollit la Filharmònica de Berlín, dirigida per Herbert Von Karajan, com a primer espectacle. El llistó es posava ben amunt des del primer moment. Feia mig any que Ferragut havia contractat aquesta orquestra, una de les més prestigioses del món. La Filharmònica havia enviat els seus tècnics per comprovar l’acústica extraordinària del recinte. Tot estava a punt? Tot? Bé, Rafel Ferragut, fill de l’impulsor, ens explica que no va ser ben bé així. Els terminis, com acostuma a passar amb les obres, no s’ajustaren a les previsions. La feina no estava acabada. Els nervis foren extraordinaris.
Ens podem imaginar que ni Beethoven, el protagonista dels tres dies de concerts de la Filharmònica, pogueren aturar de passar pena amb una platea plena a vessar, amb el bo i millor de Palma, és clar, i convidats de luxe que, de ben segur, encara afegien més pressió als nervis de l’estrena.
Feia dos anys i mig que s’havien posat en marxa les obres de l’Auditòrium. Un temps d’execució rècord per a un somni perseguit per Ferragut des de la seva joventut, quan ve quedat enlluernat pel Royal Albert Hall de Londres. Sense suport institucional, sense socis que s’afegissin a l’aventura, ell tot sol comprà el solar, encarregà projecte a Luis Feduchi, un arquitecte de prestigi internacional, i impulsà la seva construcció. Però el seu passat republicà li passà factura i les traves per aconseguir posar en marxa el projecte, li costaren anys i disgustos. Una autèntica odissea que tindria final feliç avui fa 50 anys.
Avui es compleixen 50 anys de la posada en marxa d’aquest somni fet realitat i el temps ha donat la raó a aquest amant de l’art que volia situar Palma al mapa de la qualitat. Durant aquest temps, han passat pel seu edifici prop de 14.000 espectacles. Noms propis com Rostropòvich, Pogorelich, Montserrat Caballé, Alfredo Kraus, Vittorio Gassman, Van Morrison o Dario Fo… La tercera generació de Ferraguts segueix al capdavant d’aquesta infraestructura de referència. Marc Ferragut moria el 23 de setembre de 1981, dotze anys després que fes realitat el seu somni, a 79 anys.
Avui fa 50 anys que l’Auditòrium de Palma va obrir les seves portes. La Filharmònica de Berlín, amb Herbert Von Karajan a la direcció, era l’actuació estrella escollida per aquella nit on Beethoven seria el protagonista del programa. El bo i millor de la societat balear, també autoritats com els prínceps d’Espanya, presidiren aquella vetllada on, per cert, les obres encara no estaven acabades.
Ens ho ha confessat, en una entrevista, Rafel Ferragut, fill de l’impulsor d’aquest edifici de referència, que recordava com, encara quedaven moltes coses a fer però la cita amb la Filharmònica, tancada mig any enrere, era ineludible. L’Auditòrium s’havia d’inaugurar el 3 de setembre.
Feia dos anys i mig que s’havien posat en marxa les obres de l’Auditòrium. I quinze que esperaven els permisos per a poder executar les obres. El passat republicà de Ferragut li passava factura i les traves burocràtiques foren extraordinàries.
El vent fort impossibilita l'actuació dels mitjans aeris i l'Ajuntament d'Andratx ha habilitat la sala de plens per als veïnats desallotjats
Es tracta del projecte que coordinarà Inca Mallorca Solidària i que està previst que al llarg d'un any es facin les feines fetes per voluntaris
Redueix a 80 i 130 els cavallers de la colcada i no permetrà inscriure pagesos menors de 14 anys
Els treballadors de l'empresa funerària municipal de Palma han tengut un bon ensurt quan han vist que el cos de la dona es movia