X

Finalitza la campanya MEDITS d’investigació dels ecosistemes marins

L'Intitut Espanyol d'Oceanografia estudia l'estat de conservació dels principals recursos pesquers del fons marí

22/09/2023

Finalitza la campanya MEDITS d’investigació dels ecosistemes marins

Els investigadors de l’Institut Espanyol d’Oceanografia tenen una cinquantena d’estacions de mostreig repartides a la costa de les Pitiüses que cobreixen gran part dels caladors de la zona. D’elles en recopilen mostres per avaluar l’estat de conservació i l’explotació dels recursos pesquers i dels ecosistemes d’entre 50 i 800 metres de fondària.

Xisco Ordinas ha estat el cap de campanya de MEDITS a les Illes Balears i ja avança que, tot i que els resultats encara són preliminars, ja han pogut veure que a les Pitiüses les poblacions de lluç, moll i gamba vermella són millors que les de Mallorca i Menorca: “Presenten una estructura de població amb individus més grossos, i també abundàncies més elevades, i això és perquè probablement tenen un estat d’explotació millor que a la resta de les Illes Balears”.

La campanya es duu a terme a nivell internacional des de l’any 1994. A Mallorca i Menorca començà el 2001 i a les Pitiüses, fa dos anys. Està finançat pels fons europeus marítims de pesca i aqüicultura. Beatriu Guijarro és la coordinadora internacional del programa MEDITS: “La coordinació entre tots els països amb els tipus d’eina que empram i la informació que obtenim ens permet establir col·laboracions i arribar a conclusions comunes amb dades estandarditzades”.

La campanya també serveix per fer altres estudis que tenen els mateixos objectius, com la que varen començar fa tres anys de marcatge de ratjades i taurons. De moment, ja han recuperat vint exemplars. Les dades permetran avaluar la mida de les poblacions i fer-ne estudis de creixement.

Tot això es completa amb estudis de genètica molecular, per saber el grau de connectivitat que tenen els individus de les nostres costes entre ells i amb els de la Península. Una informació útil de cara a una possible reintroducció per reforçar la població local.

22/09/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris