X

Fins a 3 anys de presó per falsificar el certificat Covid

A mesura que s'ha anat estenent l'exigència d'aquest, també han augmentat els documents falsos

13/02/2022

Fins a 3 anys de presó per falsificar el certificat Covid

13

La falsificació del certificat Covid pot suposar una pena d’entre 6 mesos i 3 anys de presó –els tribunals espanyols equiparen la responsabilitat del seu autor material amb la de qui ho encarrega. Tot i que a les Illes Balears ja no és necessari, continua en vigor per a accedir als establiments d’Andalusia, Aragó, Canàries -pels turistes nacionals-, Comunitat Valenciana, Galícia, La Rioja, Múrcia, Navarra -fins demà dilluns-, Ceuta i Melilla. No obstant això, sembla que el seu ús, almenys en l’àmbit europeu, continuarà vigent per algun temps, ja que la Comissió Europea ha proposat recentment estendre la validesa del mateix almenys fins al 30 de juny de 2023, amb el que continuarà sent un mecanisme de control a l’abast de cada Govern en cas de noves onades.

L’evolució de la pandèmia continua sent positiva i els principals indicadors es mantenen a la baixa, però a Europa no es descarta que la propagació del virus continuï activa en la segona meitat de 2022, ni tampoc l’aparició de noves variants que puguin resultar més nocives. Per tant, és previsible que aquest document, que acredita que el seu titular s’ha vacunat o s’ha sotmès recentment a proves de detecció, continuï sent requisit essencial per viatjar i a accedir a llocs d’oci com són restaurants, teatres, cinemes o gimnasos. “Però en la mateixa mesura en la qual creix l’exigència del seu ús, augmenta l’oferta de certificats falsos, que són demandats pels qui busquen seguir amb el seu ritme de vida eludint la vacunació”, explica l’advocat Ignacio Castillo. “Si fa uns mesos es va detectar un increment en la falsificació dels resultats de proves PCR i test d’antígens, actualment aquest negoci fraudulent es trasllada als certificats Covid, que poden costar entre 170 i 450 euros en el mercat il·legal”, afegeix el penalista.

Precisament a finals de gener, la Policia Nacional va desarticular a Madrid i Barcelona una xarxa integrada per set membres que facilitava certificats Covid i resultats de PCR falsos a famosos i coneguts delinqüents de tot el territori nacional i també en altres països de la Unió Europea. A més del cantant Omar Montes, un dels artistes més escoltats d’Espanya, segons la plataforma Spotify, figuren com a suposats clients d’aquesta organització coneguts delinqüents o condemnats per narcotràfic.

“Els qui tinguin la temptació d’adquirir un certificat Covid fals han de conèixer que no es tracta d’un certificat d’escassa transcendència en el tràfic jurídic, donades les connotacions que porta amb si l’actual pandèmia i la necessitat de tutelar i protegir l’interès general per part de les Administracions”, adverteix Ignacio Castillo.

13/02/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT