societat

Fins quan serà obligatòria la mascareta en exteriors?

Arranz: "Per a nosaltres, per la situació de la incidència a Balears, no suposaria un problema greu"

Una de les obres de l'artista Sentydo ART, una campanya dedicada als petons sense mascaretes. /EFE


El portaveu del Comitè de Gestió de Malalties Infeccioses de Balears, Javier Arranz, ha manifestat aquest dimarts la seva preocupació davant la possibilitat que, si es decideix que no és necessari portar mascareta en exteriors, “es confongui que no és necessari amb cap mesura de protecció”.

Arranz ha assegurat aquest dimarts en una roda que premsa que Balears està “en una situació bona” des del punt de vista epidemiològic i “no hi hauria problema a assumir aquesta decisió” de suprimir l’obligatorietat de la màscara en exteriors, que si s’adopta serà a nivell nacional, però ha advertit que es manté la necessitat de la higiene de mans i la distància social contra la covid-19.

“Per a nosaltres, per la situació de la incidència a Balears, no suposaria un problema greu”, ha dit Arranz sobre la posició a nivell tècnic, en el cas que el Govern decideixi en uns dies o setmanes que ja no és necessari en exteriors. El doctor ha recordat que, en exteriors, i amb incidències baixes, la possibilitat de contagi “és molt de menor”.

Arranz ha advertit que el principal problema és que la situació no és igual a totes les comunitats, i ha posat com a exemple que, a Andalusia, la incidència se situa en 185 casos per 100.000 habitants.

Sigui com sigui, “llevar-se la mascareta no significa començar a fer petons a tothom i abraçar-se els uns als altres; és senzillament millorar una restricció que és molt limitant”, ha insistit.

El plantejament del Ministeri de Sanitat: “Aviat no durem mascaretes a l’exterior”

Per la seva part, el Ministeri de Sanitat considera que podria donar-se ja la “situació adequada” per deixar de dur mascareta l’exterior, “serà aviat”, assegura el director del Centre de Coordinació de Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, tot i que hi ha una data concreta.

El director del CCAES ha apuntat que l'”evolució és bona” però no en tots els grups d’edat, per la falta d’immunització en els més joves, i cal mantenir les mesures en espais amb major risc, la qual cosa implica que la retirada de la màscara serà “progressiva” i a mesura que avanci la vacunació. “Si bé podria donar-se una situació adequada per a no usar-la en exteriors, en els interiors és encara probablement molt necessari”, ha afirmat.

Simón assegura que la retirada de mesures no farmacològiques ha de ser progressiva, a mesura que s’aconsegueixi una major immunitat i “no radical”. “No és a partir d’avui es no, a partir de demà, no”, ha agregat.

I encara que en altres ocasions ha parlat que la retirada de la màscara en exteriors podria a ser al llarg de juny, aquest dilluns ha assenyalat que la “data concreta no la podem avançar de cap manera”.

Diverses autonomies han reclamat ja que l’ús de la màscara deixi de ser obligatòria a l’aire lliure, que va demanar en primer lloc Castella-la Manxa.

L’obligatorietat de la màscara està regulada en la llei de nova normalitat aprovada definitivament el mes de març passat, que imposa el seu ús en exteriors fins i tot quan hi ha distància de seguretat. En el seu tràmit parlamentari al Senat es va introduir una esmena del PSOE que així ho fixava.

Sanitat i comunitats van flexibilitzar aquesta imposició en el Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut i és el que s’ha anat aplicant en algunes autonomies malgrat que una lectura literal de la norma continua obligant el seu ús en aquestes circumstàncies.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

Preocupació en el sector agro-alimentari per l’adjudicació d’ajudes per inversions a les explotacions agràries

De les 500 explotacions que aspiraven a ajudes, més de 150 han estat denegades

“Vacunar-se, amb les dades que tenim avui, és segur per a les embarassades”

Octavi Còrdova, el cap de servei d'Obstetrícia i Ginecologia de Son Espases, recomana la immunització d'aquest col·lectiu. Ho podran fer...

El Consell rebutja, una vegada més, l’aprovació de les Normes Subsidiàries d’Andratx

Preocupa especialment una deficiència relativa a l'espai aeri i aviació civil. El consistori andritxol duu des de 2017 intentant aprovar...

Augmenta la pressió hospitalària a Mallorca: 6 persones més a planta

Quant a la campanya de vacunació, un 62,1% ja té la pauta de vacunació completa (643.269 persones) i un 72,9%...