espanya

La desescalada després del coronavirus: què es podrà fer i quant en les quatre fases

Formentera, que registra en aquests moments set casos acumulats, entraria a la fase 1 el proper 4 de maig més info Consulta aquí, en PDF, el pla de desescalada i les quatre fases

El president del govern central, Pedro Sánchez, ha anunciat que Formentera serà -juntament amb les illes canàries de Gomera, Hierro i La Graciosa- un dels quatre territoris de l’Estat que passaran a la fase 1 el 4 de maig, una setmana abans que la resta de territoris, que romandrien en la fase zero.

Sánchez ha explicat que la decisió es base en que són territoris en els quals l’epidèmia no ha estat tan greu. Formentera, de fet, només ha registrat set casos. Entre aquests hi ha tres persones que han estat donades d’alta, dues en seguiment domiciliari (UVAC), una pacient que roman ingressada a Can Misses i la persona que va morir el passat 22 d’abril.

El president del govern central ha declarat que “la desescalada serà gradual, asimètrica i coordinada” i que es durà a terme per fases, des de la zero actual a la 4, de “nova normalitat”. Es partirà de la província o de l’illa com a unitat, de forma que no hi haurà mobilitat entre aquestes fins que no s’assoleixi la darrera fase. Les quatre etapes de desescalada s’aplicaran en vistes a un horitzó d’entre sis i vuit setmanes.

Fase zero: la preparació cap a la desescalada

En aquesta primera fase, en la qual “ja ens trobem”, ha precisat Sánchez, es duran a terme els “preparatius” per a la desescalada. Hi coincidiran algunes de les noves mesures amb d’altres d’adoptades recentment -com el desconfinament dels menors de 14 anys- o pròximament, el proper 2 de maig, quan es permetin les sortides per fer exercici físic individual en adults. Les que estan per arribar i que es produirien en aquesta fase són l’obertura de negocis de menjar per emportar, sense consum al local. Un servei que s’haurà de dur a terme “amb la màxima protecció individual”.

Un altre exemple serien els negocis d’entrenament individual, els enfocats a lligues professionals o centres d’alt rendiment. S’intensificarà així mateix la preparació de tots els locals públics amb senyalització i mesures de protecció per a la propera fase.

 

Fase 1. Comerços, i limitació d’aforament a bars i establiments turístics 

En la fase 1, que arrencaria -excepte a Formentera i les tres illes canàries- dia 11 de maig, es podrà obrir el petit comerç. Queden excloses les grans superficies “on es puguin produir grans aglomeracions». També podran obrir hotels i allotjaments turístics, “excloent les zones comuns i determinades restriccions”, i es permetrà obrir als negocis de restauració amb una ocupació limitada al 30% de les terrasses. En aquesta fase s’establirà un horari preferent per als majors de 65 anys. Un col·lectiu “d’especial vulnerabilitat”, ha dit Sánchez. També es permetrà l’obertura dels centres d’alt rendiment esportiu, l’entrenament a lligues professionals i els centres de culte, que hauran de limitar l’aforament a un terç. Ja es permetrà anar a la perruqueria amb cita prèvia.

 

 

Fase 2. Escoles, teatres, museus i cinemes “amb limitacions”

Durant aquesta etapa, que començaria el 25 de maig i que s’ha denominat l'”Intermitja“, s’obrirà l’espai interior de locals d’hostaleria amb un terç de l’aforament i només per a servei de taules. A més es reobriran cinemes i teatres i altres llocs d’oci “amb butaca preassignada” sempre que compleixin també amb un terç d’aforament màxim.

En aquesta fase, es podran realitzar visites a monuments, sales d’exposicions i sales de conferència amb un terç d’aforament. Es podran celebrar espectacles de menys de 50 persones en llocs tancats -complint sempre amb el terç de l’aforament- i a l’aire lliure sempre que el públic sigui com a màxim de 400 persones en places assegudes. En aquesta fase els centres de culte hauran de limitar l’aforament al 50%.

Tot i que el curs escolar arrencarà el setembre, en aquesta fase el govern central ha previst “excepcions”: les classes de reforç, assistència de menors de sis anys que puguin anar al centre si els pares treballen presencialment i, finalment, per fer les proves d’accés a la universitat.

 

Fase 3. La darrera fins a la “nova normalitat”

La fase 3, o fase avançada, començaria el 8 de juny i en ella es “flexibilitzarà la mobilitat general”, tot i que s’hi recomanarà l’ús de la mascareta fora de casa. Es limitarà l’aforament al 50% als establiments comercials i s’hi fixarà una distància mínima de 2  metres. En els negocis de restauració “es suavitzaran les restriccions d’aforament i ocupació”, ha dit Sánchez, però mantenint “estrictes condicions de separació” entre la gent. Tot perquè, si es compleixen les mesures establertes, dia 22 de juny s’assoleixi la “nova normalitat”.

 

Visites a les segones residències a partir de l’11 de maig

Sánchez ha dit que no es podrà viatjar a les segones residències, si aquestes es troben a una altra província o illa, “fins que no s’assoleixi la nova normalitat”. És a dir en la fase 4. Però si aquesta es troba en la mateixa província o illa, això ja es podrà fer a partir de dia 11 de maig.


 més info Consulta totes les dades de la COVID-19
 més info Alejandra Ferrer, presidenta del Consell de Formentera: “no tindrà una repercussió econòmica”

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |

recerca
cargando

| Emissió en Directe |


més contingut relacionat

Primer dia de l’emèrit a Espanya a alta mar

Des del vehicle ha dit als periodistes que està "molt content" del seu retorn

El CIS consolida la pujada del PP i de Vox

La vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, és l'única política que aprova

El rei emèrit arriba a Espanya enmig de la demanda d’explicacions pel seu patrimoni ocult

Joan Carles I passarà quatre dies a l'Estat i es reunirà dilluns amb el seu fill, el rei Felip VI

La Comissió d’Igualtat del Congrés aprova la Llei del “només sí és sí” sense els articles referents al proxenetisme

Ha tirat endavant després que el PSOE ha retirat l'esmena perquè estava en desacord amb el tractament de la prostitució