Forta+uneix+forces+per+produir+una+gran+ficci%C3%B3

EPRTVIB informa

Forta uneix forces per produir una gran ficció

Representants de tots els canals autonòmics del país s’han reunit a Mallorca per parlar dels continguts a les televisions públiques

La comissió de Programes de la Federació d’Organismes de Ràdio i Televisió Autonòmiques (FORTA) s’ha reunit aquesta setmana a Palma per parlar dels continguts a les televisions públiques i autonòmiques. Durant la trobada, que ha aplegat els directors i caps de continguts de totes les televisions autonòmiques, s’ha posat damunt la taula la necessitat d’unir forces per produir conjuntament un gran projecte de ficció.

“FORTA és un organisme clau per a la coordinació i el desenvolupament de les televisions autonòmiques. En una realitat en què les grans plataformes digitals guanyen força, hem volgut aprofitar la reunió de la comissió aquí, a Mallorca, perposar damunt la taula la necessitat de totes les televisions autonòmiques d’unir forces per, mai millor dit, a través de FORTA, fer més forta la presència de les autonòmiques a la realitat audiovisual actual”, explica la directora d’IB3 Televisió, Mar Comín.

La cap de Ficció de l’Ens Públic de Ràdio i Televisió de les Illes, Nadia Halwani, precisa que “la il·lusió de crear un gran projecte de ficció impulsat per FORTA és una idea del cap de ficció de TV3, Oriol Sala-Patau, i d’Alfred Costa, subdirector de Continguts d’À Punt: “Hi rondinam des de fa anys. Amb l’arribada de les plataformes, el mercat ha canviat i FORTA necessita agafar posicions i mostrar-se com un operador fort per crear i oferir continguts de ficció”.

Raquel Aguilera, directora de Projectes, Programació i Producció d’IB3 s’ha posat al capdavant d’aquesta iniciativa i està estudiant des del punt de vista pressupostari la viabilitat del projecte. Aguilera explica que “hem d’unir forces per aconseguir que la ficció sigui un dels punts forts de FORTA. El primer pas ja està fet, amb el compromís de tots els assistents a les Jornades, que podria ser perfectament l’escenari per al rodatge d’aquest nou projecte”.

El repte de créixer en públic infantil i juvenil

Durant les jornades, IB3 Televisió també ha compartit amb la resta de representants de les diferents televisions autonòmiques la fórmula que ha permès al canal balear ser la televisió que més va créixer, durant l’any passat, en públic infantil i juvenil.

“Ens resistim a seguir dissenyant les graelles de la televisió pensant només en la gent major, baix la premissa que els més joves ja no miren la televisió tradicional. És cert que no miren la televisió però passen, segons diversos estudis, més de 3 hores i mitja al dia davant d’altres pantalles, com la del mòbil, l’ordinador o la tauleta digital. Enfront d’aquest fet, pensam que és un deure de les televisions públiques i de les escoles crear continguts, de manera conjunta, destinats a alfabetitzar audiovisualment els infants i ensenyar-los a consumir audiovisuals de forma crítica”, apunta Mar Comín.

La directora d’IB3 Televisió va explicar, durant la seva ponència, el projecte IB3 Júnior, que està previst que s’estreni el mes de maig. Es tracta de l’únic contingut infantil del país que s’estructura al voltant de visites dels escolars a la televisió autonòmica, amb l’objectiu d’acostar la televisió a l’escola i l’escola a la televisió. “No per animar els nins a posar-se més minuts davant les pantalles, sinó per a tot el contrari, per ensenyar-los a seleccionar bé el que veuen”, diu Mar.

Nous sistemes de mesurament d’audiències

A les Jornades FORTA també s’ha parlat de nous sistemes per mesurar l’audiència. Els representants de les diferents televisions autonòmiques estan d’acord que, si bé el panorama audiovisual ha canviat radicalment en els darrers anys a causa de l’aparició de les plataformes en estríming i emissió en digital, l’actual sistema per calcular les audiències s’està quedant obsolet perquè no compatibilitza el consum dels continguts televisius a través d’altres canals.