X

Fracassa la instal·lació de plaques solars en finques de pisos per la manca d’acord entre els propietaris

Només dues comunitats de veïnats han demanat enguany una subvenció per fer la passa tot i l'escalada del preu de la llum

15/11/2021

Fracassa la instal·lació de plaques solars en finques de pisos per la manca d’acord entre els propietaris

12

Només dues comunitats de propietaris, dues finques de pisos, han demanat enguany a les Illes una subvenció per instal·lar plaques solars. Per contra, s’han registrat 4.500 sol·licituds d’empreses i particulars. Unes dades que mostren l’interès creixent per les renovables en l’àmbit particular i la dificultat de les comunitats de propietaris per posar-se d’acord per fer aquesta inversió. El director general d’Energia i Canvi Climàtic, Josep Malagrava, reconeix que manca pedagogia. Afirma que parlaran amb els administradors de finques perquè els propietaris entenguin que, malgrat que la inversió inicial pot fer peresa, a la llarga s’estalvia. “És cert que després hi ha un retorn econòmic. A la factura de la llum individual, de cada persona, i de l’escala també”, ha explicat Malagrava a l’Informatiu Matí d’IB3 Ràdio.

L’Institut Balear de l’Energia calcula que la inversió necessària per a un edifici de 5 plantes, amb 5 habitatges i tres locals comercials, és a dir, 8 punts de subministrament, és de devers 75 mil euros. Val a dir que aproximadament una tercera part quedaria subvencionada i s’ha de tenir present també les desgravacions de l’IBI que, segons el municipi, poden arribar al 50%. Una inversió, que és relativament ràpida d’amortitzar tenint en compte l’increment del preu de la llum i les subvencions i bonificacions actuals. Alexandre Duran, coordinador de Som Energia a Mallorca, considera que en un termini d’entre 4 i 8 anys, la inversió inicial queda amortitzada. “Com més elevat és el cost de l’electricitat, més ràpid s’amortitza la instal·lació”.

Punt de vista que comparteixen els administradors de finques, que destaquen que actualment es donen totes les circumstàncies perquè les comunitats de propietaris facin la passa. “Ara és el moment. A l’increment del preu de la llum, s’hi ha de sumar el fet que la legislació ajuda, que hi ha subvencions… S’ha de fer pedagogia perquè els plurifamiliars vegin la instal·lació de plaques solars com una alternativa al subministrament d’energia tradicional”, ha explicat el president del Col·legi d’Administradors de Finques de les Balears, Toni Jaume.

EN DOS ANYS EL 25% DE L’ENERGIA QUE ES PRODUEIXI A LES ILLES JA HA DE SER NETA

Ara mateix tan sols el 5% ho és, però el Govern creu que l’objectiu és assumible, tenint en compte que hi ha diversos parcs solars en construcció. Un d’ells és el parc doble projectat a Santa Margalida, a Mallorca. Les obres d’adequació ja han començat i es preveu que produeixi gairebé 10 megawats. A més, serà el primer d’Espanya que es pagui de manera social. Un parc fotovoltaic doble anomenat Santa Eulària I i II, que distribuirà l’electricitat directament a la xarxa general i produirà l’energia equivalent al que consumeixen 3.000 habitatges en un any. La principal novetat és que els veïnats de Santa Margalida, dels voltants, de Mallorca i d’Espanya, per aquest ordre, podran invertir i finançar la construcció de la infraestructura. La previsió és que comenci a funcionar a mitjans de 2022.

15/11/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT