X

3,3 milions d’euros per a les 111 places de la futura escoleta pública de Santa Eulària

La intenció de l'Ajuntament és poder licitar el projecte d'aquí poc i tenir-lo adjudicat per a maig

21/11/2023

3,3 milions d’euros per a les 111 places de la futura escoleta pública de Santa Eulària

Redacció

L’Ajuntament de Santa Eulària des Riu ha presentat aquest dimarts el projecte per a la construcció d’una escoleta a Santa Eulària, un centre que preveu comptar amb 111 places per a nins d’entre 0 i 3 anys. L’edifici comptarà amb mesures d’eficiència en la gestió dels recursos i en el control de les emissions. Així, disposarà de teulada de fusta, sistemes de recuperació de calor, aprofitament de les aigües grises, una cisterna i estarà dotat amb plaques solars. La instal·lació ha estat presentada per l’alcaldessa, Carmen Ferrer, juntament amb Jon Martínez; l’edil d’Urbanisme, Cristina Tur, així com la d’Educació, Marisol Ferrer.

La instal·lació en la zona de Cas Capità obeeix al fet que es tracta d’un dels punts de més creixement del municipi, a més de comptar en les seves proximitats amb l’institut Xarc i el futur col·legi des Faralló, per la qual cosa es facilitarà a moltes famílies amb fills de diferents edats el poder portar-los i recollir-los dels seus centres.

En total, es preveuen 111 places repartides en tres aules per grup d’edat. Així, per als nins de 0 a 1 anys hi haurà 21; per als d’1 a 2, 36; mentre que les 54 restants seran per a nins d’entre 2 i 3 anys, el rang en el qual sol haver-hi més demanda de places. El pressupost inicial estimat és d’uns 3,3 milions d’euros i un termini d’execució de les obres de 12 mesos, si bé a això cal sumar els períodes de paralització per la temporada estival. Si no existeixen imprevistos, la intenció és poder licitar d’aquí poc el projecte i tenir-lo adjudicat per a maig. Els treballs, llavors, podrien iniciar-se a l’octubre o novembre de 2024.

Eficiència i sostenibilitat

La instal·lació comptarà amb 880 metres quadrats de superfície construïda i amb una gran zona de connexió dels tres mòduls diferenciats existents. A més, hi haurà sales comunes com el menjador, sala de psicomotricitat o ‘aparcacochitos’. També disposarà d’una cuina, banys adaptats i instal·lacions d’administració i manteniment. L’entrada es farà reculada respecte a la vorada de la vorera amb l’objectiu de disposar de més espai en els moments d’entrada i sortida dels i les petites. A més, tindrà zones enjardinades i terrasses amb àmplies viseres per a poder desenvolupar activitats en l’exterior a resguard de la pluja i la calor.

La proposta arquitectònica tracta de ser respectuosa amb el medi ambient aplicant diferents mesures de gestió eficient i responsable. Així, comptarà amb una teulada i part superior de fusta (material aïllant la preparació del qual emet menys CO2 que el formigó) amb àmplies claraboies en el passadís central per a disposar de llum natural.

Igualment, es disposarà de sòl radiant que, a més de ser més confortable per a uns nins que desenvolupen bona part de les seves activitats en terra, treballa a menors temperatures i és més eficient que els sistemes convencionals de climatització. A més, hi haurà un sistema de ventilació amb recuperació de calor per a minimitzar els consums. L’ús d’un aïllant de tipus mineral en les parets i que aquestes, en l’exterior, siguin blanques permet una menor acumulació de temperatura.

La teulada tindrà un paper molt important en aquesta millor gestió ambiental perquè comptarà amb plaques fotovoltaiques que podran cobrir bona part de la demanda d’energia de l’edifici, però a més servirà per a canalitzar l’aigua de pluja cap a un aljub l’aigua del qual es podrà usar per a regar.

Un últim sistema d’eficiència serà el de reaprofitament de les ‘aigües grises’, fluid procedent de l’ús dels lavabos i d’altres consums. Després de ser tractat, podrà ser reutilitzat, per exemple, en les cisternes dels banys.

L’Ajuntament es troba en aquests moments ultimant també el procediment de licitació per a una altra escoleta, en aquest cas la primera de la població de Sant Carles de Peralta. Aquest projecte suposa la creació de 74 places i compta amb un pressupost basi estimat de 3,8 milions d’euros.

21/11/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris