X

Quatre morts en l’onada d’incendis que arrasa Galícia

Alberto Núñez Feijóo parla de "terrorisme incendiari" i Rajoy es compromet a detenir els culpables

16/10/2017

Quatre morts en l’onada d’incendis que arrasa Galícia

La Guàrdia Civil impedeix l'accés a la parròquia de Chandebrito, on l'incendi manté aïllada la localitat pontevedresa./EFE

Quatre persones han mort en els incendis que cremen en una  gran part de Galícia. Els focs afecten especialment el sud de la Comunitat. La darrera víctima és un home d’uns 70 anys de Vigo. Les altres són les dues ocupants d’una furgoneta que va quedar encerclada per les flames en una carretera del municipi de Nigrán, a Pontevedra, i un veí de Carballeda de Avia, a Ourense, que han trobat mort prop de casa seva.

La Xunta parla de 105 focs que amenacen o fins i tot ja afecten nuclis urbans habitats i ciutats com ara Vigo. 15 d’aquests són especialment perillosos. Hi ha veïns desallotjats i autopistes i carreteres tallades, i s’han suspès les classes a les escoles i a la Universitat de Vigo.

El president gallec, Alberto Núñez Feijóo, ha decretat tres dies de dol. Feijóo ha qualificat la situació de crítica i ha apuntat que són focs provocats. En una declaració institucional ha parlat directament de terrorisme incendiari, que s’aprofita de les males condicions meteorològiques.

El president del govern central,  Mariano Rajoy, que ha viatjat a les zones afectades, s’ha compromès a detenir els culpables.

A més dels 4 morts hi ha 8 persones ateses per cremades, tres de les quals encara continuen hospitalitzades i diversos atesos per inhalació de fum.

La Guàrdia Civil demana la col·laboració ciutadana per localitzar els responsables d’aquests incendis forestals. En el mateix sentit s’ha expressat la ministra d’Agricultura i Medi Ambient, Isabel Garcia-Tejerina, que ha posat a disposició del govern gallec tots els mitjans materials i humans per extingir els incendis.

Més de 5.000 persones continuen treballant sense descans en les feines d’extinció, entre bombers, Protecció Civil i la Unitat Militar d’Emergències. Altres efectius s’estan mobilitzant des de Madrid, Sevilla i Saragossa. De moment, ja han quedat arrasades més de 10.000 hectàrees.

Des de Catalunya s’han ofert una vintena d’efectius dels Bombers per ajudar en el treball d’extinció dels incendis.

Les flames han arribat aquesta matinada fins al nucli urbà de Vigo, la ciutat més poblada de Galícia, on, davant la falta de mitjans, els veïns s’han organitzat per apagar el foc i ajudar els que han hagut de ser evacuats.

16/10/2017

Comentaris:

(*) Camps obligatoris