La consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat defensa que és "un compromís del Govern amb la ràdio i la televisó pública de les Illes"
Imatge d'arxiu de les instal·lacions de la Radiotelevisió Pública a Calvià
18La consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat, Mercedes Garrido, ha comparegut a petició pròpia a la Comissió de Control del Parlament sobre la Radiotelevisió de les Illes Balears per explicar el procés d’internalització dels serveis informatius de l’ens públic.
Aquest procés, segons ha detallat, «és una decisió política que es pren pel compromís del Govern i dels partits que li donen suport, pel compromís amb la ràdio i la televisió públiques d’aquestes illes, i també pel compromís amb la prestació d’uns serveis públics forts i de qualitat». Aquest compromís, per a Garrido, «és el de la continuïtat d’IB3 i la seva independència, perquè els serveis informatius són el bessó de l’essència del que significa un servei públic, i aquest el fan els seus treballadors i treballadores».
A més a més, la consellera ha apuntat que «una de les coses que ens ha ensenyat també aquesta pandèmia de la COVID-19 és la necessitat d’enfortir els serveis públics, i, en aquest sentit, IB3 ha estat l’eina pública per a la informació, la conscienciació i l’ajuda per a totes les persones de les nostres illes en uns moments molt difícils per a tothom».
La presidenta del Govern, Francina Armengol, va anunciar el passat 14 de gener que el Govern iniciava el procediment per internalitzar els serveis informatius d’IB3. Val a dir, però, que la internalització serà de més llarg abast atès que, en conjunt, suposarà la internalització dels gairebé 350 treballadors i treballadores que actualment fan feina per a diferents subcontractes que donen sevei a la Radiotelevisió Pública. La incorporació d’aquests professionals es durà a terme una vegada hagin finalitzat els contractes actuals, que es mantindran fins a la seva finalització.
Per cobrir els espais de temps entre contractes, es faran petites pròrrogues per tal que tots els contractes acabin el mateix dia que el contracte que té més durada, l’1 de febrer de 2023. D’aquesta manera, tots els treballadors i treballadores esmentats passaran a formar part del personal d’IB3 el mateix dia, per la qual cosa Garrido ha demanat a tots els grups polítics «comprensió i col·laboració en aquest procés, que malgrat que sembli que té molt de temps al davant, la realitat és que anam contra rellotge».
Per dur-ho a terme amb el màxim de rigor, serietat i garanties es crearà una comissió de treball conjunta entre el Govern de les Illes Balears, la direcció de l’ens i el Comitè d’Empresa per efectuar el procés d’internalització en els pròxims mesos.
Els treballadors i les treballadores seran subrogats i s’incorporaran a la plantilla de l’ens públic com a treballadors indefinits no fixos mentre l’ens no convoqui una oferta pública d’ocupació, i serà aquesta comissió l’encarregada d’avaluar la situació contractual de cada un dels treballadors per tal de fer la transició de la manera més ràpida i garantista possible.
«Donam resposta a una demanda històrica dels treballadors i les treballadores dels serveis informatius d’IB3, i complim també el compromís dels partits que formen part del Govern de dur-ho a terme i de convertir-ho en realitat», ha manifestat Garrido.
La consellera ha aprofitat la seva compareixença per reiterar el ferm compromís del Govern per mantenir la independència de l’Ens Públic de Radiotelevisió de les Illes Balears, tal com s’ha fet els darrers anys quan «es va canviar la llei perquè la direcció de l’ens no es canviï segons el Govern de torn, perquè IB3 continuï gaudint de la major independència de la seva història, sense cap mena d’ingerència política ni directriu externa i mantenint el pressupost i el compromís amb la ràdio i la televisió públiques malgrat la crisi de la COVID-19», ha recordat.
El procés d’internalització suposa, per a Garrido, «un avenç molt important que implica un canvi en el model respecte del que tenia IB3 des del seu naixement, perquè és una decisió que prenem plenament conscients de les necessitats de l’ens, i també dels treballadors i treballadores dels serveis informatius, amb l’objectiu d’oferir un millor servei públic a tota la ciutadania».
La inversió que haurà d’assumir el Govern per fer-ho possible és d’aproximadament 6,6 milions d’euros anuals, i «no serà a costa de davallar altres partides del pressupost de l’ens». «És a dir, i parlant clar: en cap cas les partides de contractació de producció pròpia no es veuran afectades, perquè el Govern manté el seu compromís ferm amb les productores locals de les Balears i els seus continguts», ha avançat Garrido.
«Arribar aquí i poder donar aquestes garanties als treballadors no ha estat un procés senzill, però ho feim possible per convenciment i per posar les bases de la IB3 del futur, com a ràdio i televisió públiques i de qualitat, properes, independents, i de totes les persones de les nostres illes. I ho hem volgut fer aportant estabilitat i condicions laborals més bones als seus treballadors i treballadores, que són l’ànima de la ràdio i televisió públiques», ha conclòs la consellera.