X

Gonzalo Bernardos: el preu de l’habitatge a Mallorca baixarà “entre un 10 i un 20%”

L'economista creu que s'ha de promocionar el turisme nacional per pal·liar la davallada de visitants estrangers

07/05/2020

Gonzalo Bernardos: el preu de l’habitatge a Mallorca baixarà “entre un 10 i un 20%25”

L’economista Gonzalo Bernardos preveu una baixada del preu dels habitatges a les Illes. Diu que els preus que hi ha a Mallorca i Eivissa són “de bogeria” i comenta que a finals del 2019 mercats com el de Palma ja manifestaven signes de debilitat. Creu que si no s’hagués produït la crisi del coronavirus, hauríem entrat en una fase d’estancament immobiliari. En una conferència organitzada per Talaiot Immobiliària, aquest dijous, Bernardos ha assegurat que, a partir d’ara, no es podrà vendre a preus tan elevats. I afegeix: “els estrangers dubten si podran venir, molts dels residents han perdut la feina o tenen manco ingressos,  altres ho tenen difícil per obtenir crèdit i els mallorquins de classe mitja alta no estan animats per comprar.” “Per comprar és necessari el factor confiança i ara està pel terra”, afegeix l’economista.

De fet, pensa que a Mallorca i Eivissa els preus del 2019 podrien no recuperar-se fins a l’any 2025. Per tant, creu que només es vendran pisos si s’abarateixen i preveu baixades d’entre un 10% i un 20%. Opina que a zones com l’avinguda Jaume III o a l’àrea de Son Dureta es pot registrar una baixada d’entre un 8 i el 10% i, a zones més modestes, la caiguda pot arribar al 20%. Anima els promotors a negociar amb els clients i els particulars a acceptar les baixades perquè si volen vendre ara a preus de febrer del 2020 “no vendran”. Assenyala que, a dia d’avui, els portals immobiliaris no estan reflectint la realitat que és que “al darrer mes, no s’han fet transaccions.”

Impulsar l’Imserso d’estiu

Pel que fa al turisme, Bernardos creu que cal impulsar de forma urgent un pla per a aquest sector. Creu que enguany hi haurà poc turisme estranger i recorda que proporciona al país 74.000 milions d’euros. Per pal·liar aquesta davallada, defensa la promoció del turisme nacional. Planteja iniciatives com la d’impulsar un Imserso per a famílies: “ofertes a hotels de quatre estrelles, on una família pugui passar una setmana per 560 euros. La meitat la paga la família i l’altra el Govern.”

Una crisi diferent

L’economista diu que aquesta crisi és diferent a la del 2008, entre altres coses perquè ara els bancs “són sòlids i solvents”. De fet, “la possibilitat de donar crèdit dels bancs” serà clau per a la recuperació.

També ha parlat del mercat laboral i ha dit que la prioritat, en aquest moment, ha de ser conservar els llocs de feina. Valora positivament el mecanisme dels ERTO i creu que s’han de mantenir fins a final d’any, “perquè la gent s’incorpori a la feina a mesura que augmenti la demanda.” A més, recorda que “han de morir les manco empreses possibles” i defensa que s’ajudi als empresaris i autònoms. La solució passa -diu- per aplicar aquesta regla: “si no cobres, no pagues impostos”.

Pel que fa al deute públic, no creu que tenir un gran deute representi un gran problema perquè “hi haurà molts països en la mateixa situació”. Sí pensa que podria haver baixades de pensions i salaris públics al 2021. I està convençut que, en aquest temps d’incertesa, la gent augmentarà “brutalment” el seu nivell d’estalvi.

 

07/05/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris