X

Govern, patronal i sindicats firmen l’Acord per a la Reactivació Econòmica

03/07/2020

Govern, patronal i sindicats firmen l’Acord per a la Reactivació Econòmica

Els plans per un augment de l’impost de societats per les grans empreses no convenç els empresaris; que no s’hagi derogat íntegrament la Reforma Laboral tampoc ho fa als sindicats… però tothom té clar que és imprescindible mostrar una imatge d’unió davant qui ha de posar la gran partida econòmica – de fins a 150 mil milions parla el president del Govern Central, Pedro Sánchez– perquè l’economia espanyola surti del daltabaix provocat pel coronavirus. Això és, la Unió Europea.

En aquest marc s’ha escenificat avui a La Moncloa l’Acord per a la Reactivació Econòmica i l’Ocupació. Una declaració d’intencions per a la millora de la protecció social – incloses les pensions- i el model laboral, el suport als autònoms i els serveis públics, entre d’altres. Un acte en què els representants dels empresaris que han donat suport a aquestes ambicions socials no han desaprofitat l’oportunitat per reiterar el seu rebuig als plans fiscals de Sánchez. “Hem de sortir de la crisi amb una major cohesió social que inevitablement ha d’anar aparellada a una reforma fiscal vinculada a una major justícia social”, ha dit el president del Govern.

Antonio Garamendi, president de la CEOE, ha reiterat que no és el moment per parlar de pujada d’impostos a les grans empreses sinó de l’economia submergida. “A Espanya l’economia submergida és un 24% del PIB, 11 punts més que la mitjana europea, aquests són els milions que hem de combatre”, ha dit Garamendi. En la línia del màxim representant de les grans empreses, el de les petites i mitjanes, Gerardo Cuerva (CEPYME), ha reivindicat que pujar els imposts a unes acaba perjudicant les altres: “al final la pujada d’impostos a la gran empresa repercuteix en la petita, la permeabilitat del sistema fa que la petita i mitjana companyia depengui de la gran”, ha dit.

“Es parla a l’acord de sortir del model de precarització de la contratació i l’acomiadament com a via de reajustament de les emprese; el funcionament dels ERTO’s i la seva adeqüació és molt necessària per a què l’acomiadament sigui el darrer recurs”, ha emfatitzat Unai Sordo, secretari general de Comissions Obreres, per posar en valor que el text acordat aposti per la consolidació dels ERTOs com alternativa als acomiadaments ordinaris.

Per la seva banda, José Álvarez, secretari general d’UGT, ha aprofitat per llençar un missatge per a navegants dirigit al Govern. “El Govern ha de ser conscient que els agents socials hem fet un gran esforç de consens, a vegades més enllà del que seria raonable pel nivell de negociació i concertació que hi ha hagut”, ha assenyalat Álvarez abans de reivindicar un nou espai de diàleg i acords socials.

Tot i que l’Acord per la Reactivació Econòmica i l’Ocupació postula la necessitat d’avançar cap a una major justícia social a través d’una reforma fiscal, això és, pujar els impostos a les rendes més altes, s’hi ha descartat en canvi la figura de l’impost a les grans fortunes que defensa Unides Podem.

L’Acord per a la Reactivació Econòmica i l’Ocupació és l’avantsala del Pla d’Inversió Pública i Reformes que s’espera que financiïn 150 mil milions que es calcula que arribaran a Espanya de la Unió Europea. Serviria, per exemple i segons les primeres informacions, per pegar una fortíssima empenta al sector de la construcció amb la potenciació del parc d’habitatges espanyol.

03/07/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris