X

El Govern reconeix les malalties professionals de 97 cambreres de pisos de les Balears

La gran majoria d'elles pateix de la síndrome del túnel carpià, és a dir, tenen danyats els nervis des de l'avantbraç i fins als dits de la mà

18/08/2019

El Govern reconeix les malalties professionals de 97 cambreres de pisos de les Balears

Foto: REUTERS

34

Un any després del reconeixement de les malalties professionals de les cambreres de pisos, un total de 97 treballadores de les Illes Balears han estat diagnosticades, segons dades de la Conselleria de Treball.

La gran majoria d’elles pateixen de la síndrome del túnel carpià, és a dir, tenen danyats els nervis des de l’avantbraç i fins als dits de la mà. Això pot provocar debilitat i sobretot, dolor crònic i la impossibilitat de fer determinades feines. En molts casos, com elles mateixes han denunciat diverses vegades, s’han de medicar per poder treballar a causa del dolor.

Sara del Mar García, presidenta de Kellys Unió Balears, que aplega cambreres de pisos de Mallorca, critica les dificultats amb què es troben perquè la Mútua reconegui que pateixen una malaltia professional. Primer han de demanar cita a la Seguretat Social i denunciar el seu cas, per després ser derivades a la Mútua. Un tràmit que diuen, és lent i en alguns casos l’espera es pot allargar més de 6 mesos.

Amb tot, el col·lectiu continua demanant el reconeixement d’altres malalties laborals que afecten la resta de parts del cos, com les cervicals o les lumbars. Una reivindicació històrica de les cambreres de pisos. En aquest sentit, el Ministeri de treball ha posat en marxa un grup de treball per determinar-les, tot i que els resultats no es coneixeran fins a l’any que ve.

Per part seva, la Conselleria de Treball ha posat en marxa enguany tres campanyes específiques de control de les condicions laborals i els riscos físics i psicosocials de les cambreres de pisos.

Des de maig, 15 inspectors de treball han revisat 338 llocs de feina per comprovar les condicions laborals, els contractes, el control de les hores extraordinàries que es realitzen, les càrregues de treball, entre d’altres. L’objectiu és comprovar que l’empresa compleix el Pla de mesures preventives per evitar els riscos laborals d’aquesta feina concreta. Les treballadores asseguren que en molts casos no es compleixen, sobretot pel que fa a les càrregues de feina durant l’estiu.

Amb tot, cal recordar que les Kellys d’Eivissa, amb el suport del sindicat CGT d’Eivissa i Formentera, han convocat una vaga de 48 hores el proper cap de setmana per reclamar una reducció de la càrrega de feina. Des de Mallorca, les companyes de professió els hi donaran suport amb una concentració diumenge horabaixa a la plaça d’Espanya de Palma.

18/08/2019

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT