X

Contingent mallorquí de rescat de refugiats: “Duim 45 adults i 25 infants que fugen de la guerra”

Divendres passat 14 voluntaris partien cap a la frontera carregats de menjar i provisions. Han vist la cara de la guerra i el perill de les màfies

22/03/2022

Contingent mallorquí de rescat de refugiats: “Duim 45 adults i 25 infants que fugen de la guerra”

17

73 refugiats d’Ucraïna, quatre d’ells nadons, viatgen cap a Mallorca a través d’un grup de 14 voluntaris que els ha recollit a la frontera del seu país. Es tracta de 45 persones adultes i de 25 menors que deixen enrere la guerra. Entre els refugiats, hi ha 9 infants orfes que arribaran a finals de setmana acompanyats d’una tutora. Aquí la majoria viuran amb famílies d’acollida. És el cas de Raúl López, un bomber de 44 anys que té tres fills i acollirà a ca seva una mare i els seus dos fills de 10 anys i 7 mesos.

“Conec el pare dels infants que acolliré a ca nostra. Ell ha quedat a la guerra, però la meva dona i jo volem acollir a ca nostra la seva família. Les persones que vulguin fer un acolliment han de tenir clar que és per un temps d’un any”, explica Raúl López a IB3 Ràdio. És la segona vegada que Raúl López viatja fins a la frontera amb Ucraïna. “La primera vegada hi vaig viatjar amb el cotxe carregat de productes de primera necessitat. Gràcies a la família i els amics vaig carregar el cotxe fins a dalt de productes, però ara m’he aplegat amb més gent”, assenyala aquest bomber. Segons explica López, el segon viatge ha estat molt més dur que el primer. “He de dir que  aquest viatge té una part molt més crua que el primer perquè la gent està més fotuda. Hem recollit 9 nins orfes, ells viatgen acompanyats d’una tutora. El viatge d’aquests infants és el més dur de tot per a mi”, detalla.

El viatge

Raúl López assenyala que “el grup de voluntaris partírem el passat divendres cap a la frontera d’Ucraïna carregats de menjar, aliments i medicaments amb quatre furgonetes i un autobús de 55 places cedit per Transunion, també viatgen amb nosaltres dos xòfers professionals”. Un viatge que -López afirma- necessita organització, perquè quan “hem arribat a la frontera amb el menjar i els medicaments s’ha de deixar a punts molt controlats per evitar-ne el tràfic”. “Hi ha ucraïnesos que es juguen la vida, perquè van a llocs secrets, amagats, on hi ha el menjar guardat. L’agafen i l’introdueixen a Ucraïna, allà els productes de primera necessitat es reparteixen entre la gent que més ho necessita”, explica aquest voluntari.

López lamenta també que “hi hagi veus que qüestionin l’ajuda solidària que reben els ucraïnesos. A nosaltres no ens importa si tenen ulls blaus, si són negres o xinesos. El que mir jo és que és gent que necessita ajuda i jo els puc ajudar. Directament amb el cotxe hi puc anar i ajudar-los. En canvi, jo no puc arribar amb el meu Clio fins a Síria o l’Afganistan i dur-me’n tres dones”.

Els voluntaris, que reben el suport de l’ONG Per Ells, i els refugiats descansen avui a unes instal·lacions que els ha cedit un club de boxa de Nuremberg, a Alemanya. Després emprendran el viatge de tornada cap a Mallorca en un vaixell de Baleària. Abans, però, hauran de passar per l’oficina d’estrangeria que hi ha a Barcelona per registrar els nouvinguts a qui ara estan censant. “He de dir que en aquest viatge ha estat important l’ajuda que hem rebut de Baleària, Hotelbeds, Transunion i el club de boxa de Nuremberg”, destaca Raúl López.

22/03/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT