“Que estiguin donant vacances als cambrers al mes de juliol és significatiu”
Turistes a Platja de Muro. Foto XGTur
205La d’enguany no està acabant de ser una bona temporada turística per hotelers, restauradors i oci nocturn. Almanco així ho manifesten des de les patronals del sector. Els hotelers asseguren que no s’han complit les previsions pels mesos de maig i juny i que la tendència a la baixa continua aquest mes de juliol. Els restauradors diuen que enguany es consolida una baixada que va començar l’any passat i asseguren que el motiu és la pujada dels preus dels vols i els hotels que deixen, diuen, sense doblers als turistes. Justifiquen la pujada de preus als seus establiments per l’encariment de la cistella de la compra i els subministraments. Si l’any passat tancaren 370 establiments, enguany diuen que en seran més. L’oci nocturn també acusa la pujada de preus però també la climatologia.
Les principals patronals del sector de l’hostaleria de Mallorca han detectat un descens de clients en hotels, bars, restaurants i locals d’oci durant els primers mesos de la temporada turística, encara sense dades definitives, però amb una tendència a la baixa durant els mesos de maig i juny. Després d’un acte aquest dimecres al Consolat de Mar, els representants empresarials han fet balanç dels seus respectius sectors davant els mitjans.
Els hotelers noten la caiguda a Capdepera i Sóller
La vicepresidenta executiva de la Federació Empresarial Hotelera de Mallorca (FEHM), María José Aguiló, ha pronosticat una “bona temporada”, amb un mes de juliol que segueix “més o menys la mateixa tendència” que el 2024, malgrat un inici amb “irregularitats” i sense complir les expectatives dels hotelers al maig i juny. Segons Aguiló, la temporada serà “semblant a la de l’any anterior, però amb casuístiques diferents a cada zona, depenent també del mercat de cadascuna”, i ha assenyalat Capdepera i Sóller com a àrees on han baixat les pernoctacions. “El mercat britànic ha anat a la baixa i el mercat escandinau també mostra una certa sensibilitat cap a alguns missatges que s’han llançat i que no són positius per al bon desenvolupament de l’activitat turística”, ha lamentat la representant de la FEHM.
Els hotels de les Balears registren l’ocupació més alta d’Espanya
Tot i les sensacions dels empresaris, el sector hoteler de les Illes Balears continua destacant per damunt del de la resta de regions. De fet, el mes de juny, els establiments balears registraren el grau més gran d’ocupació de tot Espanya: un 82%. És, fins i tot, 1 punt percentual més que el juny de l’any passat. Encara més, en aquesta ocasió, dels 10 municipis turístics amb l’ocupació hotelera més elevada, 9 són d’aquí, de les Illes Balears. Un llistat que encapçala Muro, amb més d’un 90%. I tot això, mentre el preu mitjà diari per habitació és, també, el més car de tots: se situà en els 157 euros un 10% més que el juny de l’any passat.
La restauració baixarà entre un 6 i un 8%
Segons el president de CAEB Restauració, Juan Miguel Ferrer, mentre que el 2024 ja es va iniciar un descens en la facturació de bars i restaurants de Mallorca, “enguany s’està consolidant una davallada important”, d’entre un 6 i un 8%. Tot i que alguns establiments també creixeran, n’hi haurà d’altres amb caigudes molt acusades i que fins i tot podrien tancar “perquè no els surten els números”, després que l’any passat es traspassassin 370 locals a l’illa. “Que estiguin donant vacances als cambrers al mes de juliol és significatiu”, ha apuntat Ferrer, que ha destacat que cada zona té les seves particularitats per explicar un fenomen que es dona des del centre de Palma fins al Port de Sóller. Com a possibles motius d’aquesta tendència a la baixa en la facturació del sector de la restauració, Ferrer ha citat, entre d’altres, un menor pressupost dels turistes per gastar en menjars després de pagar preus més alts pel transport i l’allotjament, i un augment de l’oferta d’hotels amb tot inclòs.
Temporada “complicada” per a l’oci
Finalment, el president de l’Associació Balear de l’Oci i l’Entreteniment (Abone), Miguel Pérez-Marsá Roca, ha lamentat que la temporada per al sector “és complicada” per la seva intermitència, ja que va començar “fluixa” a l’abril i maig, va millorar una mica al juny, però ha tornat a baixar. De mitjana, Pérez-Marsá estima que el sector ha experimentat una caiguda en la facturació del 15% aquesta temporada respecte al 2024, tot i que depèn molt de la zona de l’illa.“La Platja de Palma és una zona que funciona bé i a les zones del nord els costa més”, ha detallat, i ha alertat que el Passeig Marítim de Palma necessita més aparcament i millors connexions de transport per repuntar després d’unes obres que han durat quatre anys.
L'alerta per desaparició ha estat desactivada
La zona roman amb bandera groga mentre cerquen l'animaló
Aquest dissabte, es vigilarà la zona per descartar rebrots de foc
Després d'un mes, l'home de 54 anys ha estat traslladat a planta