X

IAG dona per trencat l’acord de compra d’Air Europa

Globalia i la matriu d'Iberia negocien una clàusula que permeti recuperar l'operació més endavant

15/12/2021

IAG dona per trencat l’acord de compra d’Air Europa

Guillermo Gayà

El grup IAG, propietari d’Iberia, dona per trencat l’acord de compra d’Air Europa en les condicions actuals. En un comunicat enviat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors, el grup IAG -propietari d’Iberia- confirma que es troba “en una fase avançada de les negociacions”  amb Globalia per rescindir l’acord de compra d’Air Europa, signat inicialment el 4 de novembre de 2019.

Un acord que va ser torpedejat per la crisi del coronavirus que esclatà poc després i que va provocar que el preu de compra es rebaixés dels 1.000 milions d’euros inicials a la meitat, 500 milions. Un segon escull és l’informe que està a punt d’emetre la Comissió Europea i que, segons s’ha avançat, obligaria Air Europa i Iberia a cedir rutes a altres companyies, algunes d’elles a les Balears, per garantir la lliure competència després de la compra. Una condició que ha fet que IAG hagi fet una passa enrere.

Air Europa, amb seu a Llucmajor, ha rebut un rescat de l’Estat per valor de 475 milions d’euros per fer front a les pèrdues provocades per la pandèmia, més un crèdit de 140 milions de l’ICO. La companyia controlada per la família Hidalgo preveu que podria necessitar un segon rescat.

Mentre les pèrdues s’acumulen, no es descarta que Globalia i IAG unes noves condicions per poder reprendre la compra quan la situació millori. Aquesta possibilitat passaria per una clàusula per augmentar la indemnització que Globalia cobraria en cas de rescisió del contracte i que actualment està fixada en 40 milions d’euros. Segons “El Confidencial”, la indemnització per a la companyia dels Hidalgo s’elevaria a 75 milions.

15/12/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris