Des d'avui són personal laboral fix de l'Administració pública després d'una externalització de serveis durant 18 anys
IB3 culmina avui el procés d’internalització de l’àrea d’informatius i del personal tècnic i d’explotació de l’Ens Públic de Radiotelevisió de les Illes Balears. Això és la contractació directa de més de 300 treballadors -redactors, presentadors, meteoròlegs, realitzadors, tècnics de so, maquillatge i estilisme, entre d’altres- que fins ara formaven part de cinc contractes d’externalització de serveis (Dalton Audiovisual, Videoreport CBM, VisualMed i l’UTE formada per Telefònica Serveis Audiovisuals (TSA) i Videoreport), a través dels quals les plantilles s’havien anat subrogant des de la creació de la cadena autonòmica de mitjans de comunicació l’any 2005.
La fórmula jurídica de la integració, de fet, és la subrogació d’empreses que suposa que seran personal laboral fix en virtut d’una sentència del Suprem de l’any passat que estableix la fixesa dels treballadors de serveis públics externalitzats i assumits directament en la gestió per l’Administració.
L’anunci de la internalització el va fer el Govern fa poc més d’un any després d’encarregar-ne un informe a una consultora. De llavors ençà, s’ha treballat per establir el full de ruta que ha de suposar la integració efectiva dels beneficiats en tots els drets i obligacions laborals del treballador públic. Això no passarà fins que no es formalitzi acord d’empresa amb els seus representants o se’ls incorpori en el conveni de l’EPRTVIB, prèvia creació de noves categories com és la de Redactor i la seva definició dins la Relació de Llocs de Treball (RLT).
La internalització dels informatius d’IB3 és una reivindicació històrica dels treballadors i una passa que no ha estat la primera vegada que s’ha plantejat. Ja va estar damunt la taula, amb un informe tècnic, durant la direcció d’Antoni Martorell. Soluciona així mateix el qüestionament per part de la plantilla, fins amb dues demandes diferents per cessió il·legal d’informatius -la primera de fa anys, la darrera del 2020-, de la legalitat de l’externalització del servei. En el darrer cas, el Tribunal Superior de Justícia va ordenar la repetició del judici celebrat en primera instància el 2021 per no prendre’s en consideració totes les proves aportades pels denunciants. Amb el pas executat avui, el cas ha de quedar arxivat.
Ara mateix, d’entre els treballadors que fan feina dia a dia a les redaccions d’informatius d’IB3, continuen externalitzats l’equip del servei lingüístic de català.