X

Ibèria i Globalia es donen un any per a cercar noves fórmules per a la seva fusió

Han anunciat el trencament definitiu de l'acord segons el qual Ibèria acordava adquirir la totalitat del capital social d'Air Europa

16/12/2021

Ibèria i Globalia es donen un any per a cercar noves fórmules per a la seva fusió

7

El hòlding aeri IAG i Globalia han anunciat la rescissió definitiva de l’acord signat el 4 de novembre de 2019 i modificat el 20 de gener de 2021, segons el qual la filial de IAG, Ibèria, acordava adquirir la totalitat del capital social de Air Europa.

Ibèria assegura que totes dues companyies “exploraran un nou acord abans de finals de gener de 2022“. En un comunicat emès aquest dijous a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) totes dues empreses comuniquen que IAG ha tancat un acord d’intencions amb Globalia per a avaluar, abans de finals de gener de 2022, “altres estructures que puguin resultar interessants per a totes dues companyies”, oferint beneficis similars per als seus accionistes, clients i empleats.

Ibèria assegura que ha estat impossible tancar amb èxit “una operació tan estratègica per al futur de la connectivitat aèria d’Espanya, el reforçament del hub de Madrid, el desenvolupament del nostre turisme de qualitat i la recuperació de l’economia espanyola”.

Per tractar-se d’una operació clau per al país i molt important per a totes dues companyies, des d’Ibèria s’han compromès a explorar “diferents alternatives d’estructures accionarials per a tractar d’articular aquesta operació amb Air Europa”.

A més de la penalització (‘break-fee’) acordada prèviament de 40 milions d’euros, IAG pagarà a Globalia 35 milions d’euros. Totes dues parts han acordat que aquestes quanties s’aplicaran per a reduir qualsevol preu de compra futur si s’arriba a un nou acord i per a evitar qualsevol litigi relacionat amb l’adquisició.

“És molt decebedor que hàgim hagut de rescindir l’acord actual per a adquirir Air Europa, però la decisió té sentit degut a les condicions de mercat, la profunda crisi derivada del Covid-19 i tenint en compte el nostre desig de mantenir un enfocament disciplinat quant a l’assignació de capital”, explica en el comunicat el conseller delegat de IAG Luis Gallego.

El directiu ha assegurat que totes dues companyies s’han compromès a analitzar “noves alternatives” que podrien generar importants beneficis. “D’igual manera, continuarem treballant amb el Govern espanyol per a garantir la connectivitat d’Espanya i el desenvolupament del hub de Madrid“, assegura Gallego en el comunicat remès a la CNMV.

La fi d’un acord

El passat dimecres IAG i Globalia confirmaven que es trobaven en negociacions “avançades” per a rescindir l’acord que van signar per a la compra de Air Europa per part d’Ibèria. En un breu comunicat remès a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), signat pel director financer de IAG, Stephen Gunning, totes dues companyies confirmaven la marxa enrere de l’acord.

El gener passat Ibèria va acordar la compra de Air Europa al grup Globalia per un import de 500 milions d’euros a pagar en sis anys, un 50% menys en comparació amb el preu inicialment acordat al novembre de 2019, quan el valor de l’operació ascendia a 1.000 milions d’euros.

Els nous termes de l’acord derivaven de la situació provocada per la pandèmia de coronavirus i el seu impacte en la indústria de l’aviació, que ha estat notable en els comptes de Air Europa.

El Govern, obert a “analitzar opcions”

El Ministeri de Transports assegurava aquest dimecres que el Govern està disposat a analitzar les diferents opcions que s’obren després de la renúncia d’Ibèria a comprar Air Europa “amb la intenció de garantir la continuïtat de l’activitat i les operacions” de la propietat de la família Hidalgo.

Des del Ministeri de Transports indicaven a Europa Press que “Air Europa és una companyia estratègica per a Espanya per la seva importància per al sector de l’aviació i del turístic”. Des de l’Executiu s’insisteix en el suport prestat a la companyia “des del primer moment” a través del Fons de la Societat Estatal de Participacions Industrials (SEPI) i de l’ICO que han posat a la disposició de la companyia una “quantitat rellevant de recursos financers” (per sobre dels 600 milions d’euros).

Per això, des del departament que encapçala Raquel Sánchez aprofitaven per a enviar “un missatge de tranquil·litat” als empleats, els clients i proveïdors d’Air Europa especialment en aquests moments d’incertesa. “En aquest entorn tan difícil per al sector del transport aeri, el Govern continuarà treballant per a reforçar la solvència empresarial, protegint l’adequada competència en benefici dels viatgers i vetllant en tot moment pel bon ús dels recursos públics”, asseguraven des del Ministeri.

A més, des del Govern es recordava que s’està realitzant un seguiment continu de l’evolució del sector de transport aeri “per a garantir un funcionament adequat dels seus serveis i operacions i facilitar l’adaptació de les aerolínies a les condicions creades per la pandèmia”.

16/12/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT