X

Igualtat no presentarà esmenes a la reforma de la Llei del ‘només sí és sí’ del PSOE

El Ministeri ha fet públiques per primera vegada dades de feminicidis fora de l'àmbit de la parella en què se n'han registrat 34 durant el 2022

23/03/2023

Igualtat no presentarà esmenes a la reforma de la Llei del ‘només sí és sí’ del PSOE

Redacció

El Ministeri d’Igualtat no presentarà esmenes a la reforma de la Llei del “només sí és sí” presentada pel PSOE. Així ho ha he explicat avui en roda de premsa la delegada del Govern contra la Violència de Gènere, Victòria Rosell, que ha dit que el Ministeri prioritza arribar a acords per la via del diàleg i del consens, tot i que ha admès que ara mateix no hi ha converses en marxa. Rosell també ha fet referència a “possibles errors” de la proposta de reforma del PSOE, tot i que ha assegurat que no en parlarà “per lleialtat institucional”.

Feminicidis 

El Ministeri d’Igualtat ha registrat 34 feminicidis fora de l’àmbit de la parella durant el 2022. Dades que es fan públiques per primera vegada i que comptabilitzen aquesta mena de crims masclistes. En els 34 casos, els presumptes agressors eren coneguts per la víctima.

Igualtat ja havia publicat els feminicidis del primer semestre del 2022 i va informar que 22 dones havien perdut la vida a mans d’homes amb qui no mantenien o havien mantingut una relació sentimental. A aquestes dades s’afegeixen 12 víctimes assassinades entre el juliol i el desembre de l’any passat.

La majoria dels assassinats, 21 (gairebé un 62%), van ser perpetrats per algun familiar: 13 dels presumptes homicides eren fills, 3 nets, un altre pare i altres 4 mantenien una altra relació familiar amb la víctima. En el 42,9% d’aquests casos hi havia convivència actual amb l’agressor.

D’altra banda, 4 feminicidis són de tipus sexual i 9 són socials (perpetrat per un home sense relació sentimental ni familiar amb la víctima, com a amics, veïns, companys de treball, desconeguts, etc).

Les víctimes han deixat tres orfes menors d’edat i un menor que va ser assassinat per violència contra la seva mare, tot i que aquest no es comptabilitza com un crim vicari perquè es va donar fora de la parella o exparella.

El 91,1% de les 34 dones assassinades no havia interposat una denúncia prèvia contra el seu presumpte agressor, és a dir, només 3 ho havien fet.


PSOE i PP uneixen vots per tramitar la reforma de la Llei del ‘només sí és sí’
El govern espanyol escenifica la seva fractura per la Llei del ‘només sí és sí’
La ministra Pilar Llop, sobre la Llei del ‘només sí és sí’: “El Ministeri de Justícia posa damunt la taula una solució exclusivament tècnica”

23/03/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris