X

L’impacte de la Covid en la salut mental dels joves: “Pareix que no hi ha futur per a nosaltres”

Na Catalina Moranta és estudiant, té disset anys, fa segon de batxiller i s'està preparant per a la selectivitat

25/12/2021

L’impacte de la Covid en la salut mental dels joves: “Pareix que no hi ha futur per a nosaltres”

30

Na Catalina Moranta és estudiant. Té disset anys, fa segon de batxiller i s’està preparant per a la selectivitat. D’ençà que va esclatar la pandèmia, ha notat com el dia a dia a l’escola ha canviat. “No poder veure l’expressió de la cara dels professors i dels teus amics és estrany”, explica Moranta. No poden tenir les taules juntes, ni poden berenar tots en pinya.

Hi ha joves que han deixat de desplaçar-se a altres pobles per por al coronavirus. “Però també n’hi ha molts que no tenim por, perquè volem gaudir de la nostra adolescència, perquè només és un cop a la vida”, diu na Catalina. “Si l’he d’agafar l’agafaré, perquè tanmateix haurem de viure sempre amb la covid”, afegeix.

També preocupa als joves com afecta la pandèmia a la seva salut mental. “Quan deien que no podíem fer festa, jo em reunia amb els meus amics, no volia quedar-me tancada tot el dia a casa”, explica Moranta. Ella ha sentit que els adults jutjaven i responsabilitzaven als joves de les seves actituds. I creu que “si tenguessin empatia” i es posassin al seu lloc, “ho entendrien”.

Moranta també nota que l’ús de les xarxes socials i els mòbils s’ha incrementat amb la pandèmia. Ens explica que abans de la pandèmia no utilitzava tant Instagram ni TikTok “perquè teníem més coses a fer” i creu que “utilitzar tant el mòbil i les xarxes socials t’afecta mentalment”.

En aquesta línia, Moranta reivindica la salut mental davant la salut física. “És evident que hem de prioritzar la salut física, però la mental al cap i a la fi és la més important, necessites estar bé amb tu mateix per poder viure”, reflexiona la jove. Però aquesta situació l’ha marcada, i de fet, no sap si s’imagina un futur sense pandèmia.

Davant aquesta realitat, na Catalina utilitza l’esport per contribuir al seu benestar. Diu que la fa sentir millor amb ella mateixa. També li permet poder tenir contacte amb les seves amigues, quan a l’insitut no se’ls permet abraçar-se ni donar-se la mà. “Les abraçades et fan sentir bé”, conclou la jove.


Mira aquí altres histories i testimonis del 2021

25/12/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT