X

Implantar una tercera xarxa per a la distribució d’aigua regenerada podria ser viable

De moment la solució més ràpida seria carregar directament amb camions cisterna

12/03/2023

Implantar una tercera xarxa per a la distribució d’aigua regenerada podria ser viable

11

Tot i l’elevat cost, és una de les solucions que s’estudien per aprofitar més bé aquest recurs i evitar que l’aigua que surt de les depuradores, prèviament tractada, no acabi a la mar. Actualment se n’hi aboca entre un 50 i un 60%.

El tercer cicle de planificació hidrològica de les Illes Balears (2022-2027) planteja que l’ordenació urbanística prevegi l’ús d’aigües regenerades i planificar una xarxa independent per a la seva distribució. Afegeix a més, que en un futur pròxim s’obligui els nous projectes d’urbanització a implantar aquesta tercera xarxa independent per a la distribució d’aigua regenerada destinada a regar o netejar zones comunes.

El més viable, de moment, és carregar directament amb camions cisterna l’aigua regenerada de les depuradores municipals degudament tractada amb un sistema addicional. Artà i Capdepera en són els primers interessats.

A part de la reutilització per usos urbans i agrícoles, també hi ha una estratègia per ús ambiental de l’aigua regenerada, potenciant les llacunes artificials al costat de les depuradores. Actualment, n’hi ha 28 a les Balears. 22 a Mallorca, 4 a Menorca i 2 a Eivissa. I s’estudia la viabilitat d’implantar-ne 7 més a Canyamel, Capdepera, Cala d’Or, Son Servera, Cales de Mallorca, Portocolom i Cala Ferrera.

Des del 2015 s’ha apostat per millorar el funcionament i l’optimització de les EDAR, ja que possibilita amb més mesura la reutilització de l’aigua regenerada per qualsevol dels usos. L’objectiu és millorar l’optimització del recurs i deixar de tudar aigua potable per moltes feines diàries com la neteja viària o el reg de jardins particulars.

12/03/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT