X

Incertesa pel postBrexit entre el Regne Unit i la UE

Els advocats de Menorca exposen que s'obrirà un temps de transició durant el qual es podran consolidar drets actuals

09/01/2020

Incertesa pel postBrexit entre el Regne Unit i la UE

EFE/SIMON DAWSON

La negociació sobre com serà la relació entre el Regne Unit i la Unió Europea després del Brexit es començarà a abordar una vegada que el Regne Unit hagi abandonat la Unió, el 31 de gener. La decisió genera una important inseguretat jurídica pel que fa a aquest futur, però que en canvi obre un temps de transició durant el qual es podran consolidar els drets actuals.

El fet que els acords comercials i els tractats sobre les relacions entre la Unió Europea i el Regne Unit s’hagin de renegociar després del Brexit (un cop els britànics hagin abandonat la UE, el 31 de gener) provoca una incertesa important entre els advocats especialitzats sobre com seran les relacions entre britànics i europeus un cop es tanqui la negociació.

“Serà molt complicat perquè hi ha convenis de la Unió Europea amb tercers països que afecten el Regne Unit mentre és membre de la UE. Però quan surti ja no l’afectaran”, explica Pedro Monjo, Delegat a Menorca del Col·legi d’Advocats de Balears.

Però aquest temps de transició (que inicialment s’havia anunciat fins a finals d’enguany, tot i que la presidenta de la Unió Europea considera que és un termini impossible) també servirà perquè tant els britànics que viuen aquí com els espanyols que ho fan al Regne Unit, puguin regularitzar la seva situació i resoldre els dubtes que tinguin; ja que durant aquest període es mantindran els drets (i obligacions) que hi ha actualment. Així ho explica Veronique Niessen, advocada i professora de Dret Comunitari. “A aquelles persones que consoliden aquest dret durant el 2020 ja no els podran treure la seva condició”.

En canvi on la incertesa actual es fa més evident és en l’àmbit comercial. Niessen afirma que estaria preocupada si ella tengués una empresa que depengués del mercat britànic perquè “pot passar de tot”.

Segons dades de l‘Institut Nacional d’Estadística (corresponents a 2018), a Balears resideixen 14.753 britànics. A Menorca en són 1.909, una xifra que ha davallat un 20% des que el 2016 es va aprovar el Brexit per referèndum.

Des del Consolat Britànic recomanen als seus conciutadans que viuen a Espanya que es registrin al padró.

09/01/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris