món

Incredulitat i recel davant les promeses i el “perdó” dels talibans

Rupert Colville, portaveu de l'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Drets Humans: "Donada la història de l'Afganistan, les declaracions dels talibans les acollim amb cert escepticisme"

Afganesos travessant el mur de frontera de l'aeroport internacional Hamid Karzai per fugir del país. / STRINGER.


Un dia després de la invasió talibana a la capital afganesa, Kabul, i de les aglomeracions de ciutadans intentant fugir del país, principalment des de l’aeroport, la situació es troba “estabilitzada”, d’acord amb les declaracions del ministre britànic d’Assumptes Exteriors, Dominic Raab. “Hi ha progressos en l’evacuació de gent de l’Afganistan. Entre els Estats Units i el Regne Unit, comptam amb 600 tropes addicionals destinades allà. Des del passat diumenge, han estat evacuats 150 britànics i en les pròximes hores s’espera evacuar 350 persones més, afganesos inclosos”, ha explicat.

Pel que fa als Estats Units, ja ha evacuat la seva ambaixada al complet. També han començat l’evacuació de civils i diplomàtics països europeus com Alemanya, Espanya i França, i països a nivell internacional, com és el cas de Nova Zelanda i Corea del Sud. Per la seva banda, la Xina, Turquia i Rússia no han tancat ambaixades ni han evacuat el seu personal, mantenint les legislacions diplomàtiques a Kabul, i, fins i tot, no descarten tendir ponts amb els talibans per iniciar negociacions.

El retorn a les activitats quotidianes està sent molt lent. Els ciutadans, aparentment tranquils davant la invasió talibana, intenten mantenir les seves rutines. A més, en aquesta segona jornada des de la invasió, els agents de trànsit han tornat al seus llocs de feina i el personal sanitari ha reiniciat el seus serveis. “La situació a Kabul es troba sota control”, ha anunciat el portaveu talibà, Zabihullah Mujahid, després que els insurgents hagin assegurat que la població afganesa pot seguir amb la seva vida normal. “Han estat perdonats”, afirmen.

Els talibans, que dominen actualment gairebé tot el territori afganès i controlen la seguretat del país, a hores d’ara encara no han format oficialment govern ni han designat els líders que el dirigiran. Ahir eren diversos els mitjans de comunicació que informaven sobre els registres i les requises dutes a terme a vivendes i vianants, mentre que, per la seva part, el comandant insurgent Sayyid Mawlawi Muhammad Yaquoub ha confirmat que no està permès entrar a casa de ningú ni confiscar res. Els combatents talibans asseguren que han garantit també la seguretat de les missions diplomàtiques i humanitàries al país, “amb una protecció superior que la del Govern derrocat”.

L’ONU demana als talibans garantir els Drets Humans de la població afganesa

Unes promeses que no convencen ni a la població afganesa ni a les organitzacions internacionals, com és el cas de l’ONU. L’Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Drets Humans ha declarat sentir-se “escèptic” davant les promeses dels talibans, sobretot pel que fa a la situació de les nines i les dones a l’Afganistan. L’ONU dubta que es permeti a les dones treballar i a les nines anar al col·legi, i es mostren preocupats per la possible eliminació de tots els seus drets, així com va passar en l’anterior invasió talibana al país afganès, quan aquest col·lectiu quedà eliminat de la vida pública.

El portaveu de l’Alt Comissionat, Rupert Colville, tampoc veu clares les garanties dels talibans en matèria d’amnistia per a tots els funcionaris del Govern afganès anterior, ni creu, fins que es demostri el contrari, que l’Executiu talibà sigui, a partir d’ara, inclusiu en aquest sentit. “Aquestes promeses necessiten complir-se i fins ara, comprensiblement, donada la història més recent, les declaracions dels talibans han estat acollides amb cert escepticisme”, ha declarat Colville. “Els països tenen la responsabilitat legal i moral de permetre el pas a qui fuig de l’Afganistan buscant seguretat”, ha afegit.

Enmig de l’escepticisme i la incertesa de la nova realitat que golpeja l’estat de l’Afganistan, autoritats del país, com el expresident afganès Hamid Karzai i el president del Consell Superior per a la Reconciliació Nacional, Abdullah Abdullah, han enviat a la població un missatge conjunt anunciant que es troben negociant amb els líders talibans, amb l’objectiu d’aconseguir la pau i seguretat completa a tot el país.

L’Alt Comissionat de l’ONU per als Refugiats (ACNUR) també llança un avís i una petició a tots els països que, arran de les setmanes de caos a l’Afganistan, rebran grups d’afganesos en massa que fugen del règim talibà: emparar-los i no forçar el seu retorn passat un temps, principalment pel deteriorament de la seguretat al país i l’emergència humanitària a què s’exposen. Des de començà l’any, més de 550.000 afganesos, espantats per l’avanç incessant del talibans per tot l’Estat, han abandonat les seves llars. La xifra total de desplaçats en la història del país afganès supera les 5 milions de persones.

ACNUR, juntament amb la Organització Internacional per les Migracions (OIM), han aplaudit la solidaritat internacional dels darrers dies. Diversos països europeus ja havien paralitzat, abans d’aquesta crisi d’Estat afganesa, dites deportacions, un acte que, segons ACNUR, s’ha generalitzat, arran de l’avís que reclama que no hi hagi devolucions forçoses ni repatriacions de persones a les quals se’ls hagi rebutjat la sol·licitud d’asil. A més, el director general de la OIM, António Vitorino, ha assegurat que la organització mantindrà vigents en tot moment els seus programes d’assistència als refugiats.

Balears s’ofereix a acollir les dones i nines afganeses que fugin del país

El Govern de les Illes ja treballa per acollir les dones i nines afganeses que fugin de la conflictiva situació viscuda al seus país d’origen en les últimes setmanes, agreujada especialment amb l’arribada dels talibans el passat diumenge a Kabul. Més específicament, l’Executiu planteja oferir a aquestes dones i nines una acollida temporal, mentre es tramita el seu expedient de refugiades o asil.

La directora de l’Institut Balear de la Dona, Maria Duran, ha recalcat la importància que els organismes internacionals vetllin per la integritat de les dones i nines de l’Afganistan. Ha posat l’accent en un col·lectiu, el de les activistes. Duran explica la urgència que surtin del país per por a represàlies i persecucions.


 més info Les 29 prohibicions dels talibans a les dones

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |

recerca
cargando

| Emissió en Directe |


més contingut relacionat

Rússia i la Gran Bretanya, països on ara mateix més creixen els contagis per Covid-19

Vladimir Putin ha atorgat una setmana de vacances retribuïdes als ciutadans

Entra en erupció el volcà del Mont Aso del Japó

S'ha expulsat una columna de cendra de 3.600 metres d'altura

Von der Leyen recorda a Polònia que els fons europeus de recuperació depenen de la situació judicial del país

La Comissió Europea prendrà mesures per protegir els valors comunitaris davant la decisió del Constitucional de Polònia, que qüestiona la...

El centre esquerra guanya a Roma i Torí

També governarà altres capitals italianes Milà o Nàpols