X

Indefensió dels ajuntaments davant la proliferació d’abocaments de residus il·legals

Els municipis cerquen mesures per identificar les persones i empreses que duen a terme aquestes pràctiques i denuncien que els suposa un cost addicional

20/03/2025

Indefensió dels ajuntaments davant la proliferació d’abocaments de residus il·legals

51

Indefensió dels ajuntaments davant la proliferació d’abocaments de residus il·legals. Els municipis cerquen mesures per identificar les persones i empreses que duen a terme aquestes pràctiques i denuncien que els suposa un cost addicional. La majoria dels abocaments són de residus de la construcció.

A Algaida, s’han identificat entre 25 i 30 punts d’abocaments irregulars des que va començar l’any. El darrer, aquesta mateixa setmana al massís de Randa. Una de les mesures que s’ha pres per lluitar-hi en contra és incrementar les sancions previstes en l’ordenança municipal; ara, les multes oscil·len entre 300 euros i 1,5 milions d’euros. A Lloseta, plantegen la instal·lació de càmeres de seguretat al torrent d’Almadrà, el punt més problemàtic.

La batlessa, Angelina Pérez, diu que és l’única manera d’identificar-ne els responsables i poder obrir-los expedient: “Consider que la competència és de la persona que ho ha abocat. És impossible identificar-ho i l’ajuntament farà el que hagi de fer, però hi hem de destinar uns recursos que no haurien d’anar a resoldre comportaments incívics com aquest”. De fet, als veïnats de Sant Josep de sa Talaia els ha costat 608.000 euros la retirada de residus il·legals l’any 2024. Felicia Bocu regidora de medi ambient explica que “són empreses que fan feines il·legals i deixen grans volums de residus al costat dels contenidors, de manera que passen la responsabilitat a l’ajuntament i el cost a tots els ciutadans”.

El regidor de Neteja Viària i Recollida de Residus d’Alaior, Sito Triay, assegura que també han plantejat diverses opcions, com posar-hi càmeres. El cost per a l’Ajuntament de fer-se càrrec de totes aquestes deixalles inclou els camions que han de contractar, les tarifes de les plantes de reciclatge i, fins i tot, camions grua per aixecar els sacs industrials. Triay afegeix que “ens suposa una despesa a l’Ajuntament, no només per la part econòmica; és un malbaratament d’hores del personal de neteja viària”.

Tot i aquest problema crònic dels ajuntaments amb els abocaments il·legals, l’empresa concessionària que gestiona aquest tipus de residus a Mallorca assegura que el nombre de tones que reben ha crescut un 75% els darrers 4 anys.

És MAC Insular, que gestiona el servei públic de gestió de residus voluminosos, de construcció i pneumàtics a Mallorca. Reciclen més d’un 98% del que reben i ho processen fins a convertir-ho en grava, que després es ven. Els plàstics els transformen en energia i, de moment, només el guix, el pladur i alguns materials perillosos no es poden reaprofitar. Ho explica el director general de la companyia, José María Bauzà:  “Si són a camins o finques rurals, solen ser empreses petites o autònoms i transportistes. Normalment, han cobrat al client el cost de residus per fer-ho correctament, però després fan abocaments i s’estalvien aquestes taxes de gestió”.

Una de les motivacions que hi veuen és, per tant, l’estalvi de les tarifes de reciclar els residus. Segons el web de MAC Insular, deixar-hi una tona de materials de construcció val uns 42 euros, un preu que ascendeix a 118 quan es tracta de pneumàtics; a 178 per a mobles i altres residus voluminosos; i entre 350 i 750 euros per tona d’electrodomèstics.

20/03/2025

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT