X

Informe del BBVA: La caiguda del PIB a Balears serà del 17%, més del doble de la mitjana estatal

Els pronòstics indiquen una reactivació econòmica cap al 2021, que serà, però, insuficient per compensar l'enfonsament econòmic d'enguany

08/05/2020

Informe del BBVA: La caiguda del PIB a Balears serà del 17%25, més del doble de la mitjana estatal

EFE/ Javier López

11

La recuperació després de l’impacte de la crisi sanitària sobre l’economia de les diferents regions espanyoles serà asimètrica. Els impactes de la Covid-19 han estat substancials però heterogenis i auguren una recuperació desigual, per sectors i per territoris. Els pronòstics indiquen una reactivació econòmica cap al 2021, que serà, però, insuficient per compensar l’enfonsament econòmic d’enguany.

És la principal conclusió de l’informe de l’Observatori Regional de BBVA, que s’ha presentat avui i que alerta del risc d'”impactes permanents” en el sector turístic, que afectaria especialment la costa mediterrània, a més dels dos arxipèlags.

Balears tancarà l’exercici amb una caiguda del PIB del 17%, que representa més del doble de la mitjana estatal. Per 2021 recuperarem la tendència en positiu, i ho farem a un ritme superior a la resta de comunitats; el creixement estimat del PIB llavors serà del 9,6%. Tot i així seguirem 10 punts per davall de l’increment registrat l’any passat, el 2019, i la renda per capita de les illes estarà per davall de la mitjana estatal.

L’Observatori detecta un impacte més gran de la crisi a les regions on l’activitat econòmica ve determinada per la mobilitat, i a les quals s’observa ja una baixada més significativa del consum.

Quant al mercat laboral, l’estat d’alarma genera desigualtats entre regions a curt termini, que continuaran després del mes de maig.

Es preveuen més contractes temporals, la qual cosa -diu l’informe- farà que la taxa d’atur creixi més a les illes que a d’altres regions. Es preveu una caiguda lliure de la creació d’ocupació per enguany, caiguda que superarà el 10%, en el cas de les Balears. Per a 2021 el mercat laboral mostrarà símptomes de recuperació, del voltant d’un 4,8% de llocs de feina nous.

La dependència del turisme i el menor pes de les activitats essencials expliquen la duresa de l’impacte sobre l’ocupació durant la primera quinzena d’abril, que va ser el moment de més restricció de l’activitat. També aquí Balears encapçala el rànquing, amb un impacte del 51% sobre l’ocupació total.

La previsió és que les activitats industrials es recuperin més ràpidament un cop que s’aixequin les restriccions. La recuperació d’altres activitats, com el transport aeri, el turisme o l’oferta complementària pot perllongar-se almanco fins a la segona quinzena de juny.

Per acabar, quines solucions de sortida proposa? L’informe pronostica que més ocupació pública o en el sector agrari hauria suposat una protecció major per a l’economia en aquesta fase. A més s’ha d’avançar en mecanismes de protecció davant la temporalitat i que assegurin la supervivència de les empreses.

I davant l’impacte desigual de la crisi, la creació d’un fons autonòmic no reemborsable, de l’1,3% del PIB estatal, facilitarà el reequilibri entre territoris, asseguren des de l’Observatori del BBVA.

08/05/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT