X

Instruccions per a pares i mares: què fer si el vostre fill és positiu o contacte estret a l’escola?

L'alumnat amb símptomes no podrà anar a classe fins a presentar el resultat negatiu d'una prova diagnòstica, però ja no es faran rastrejos dins l'aula 

15/01/2022

Instruccions per a pares i mares: què fer si el vostre fill és positiu o contacte estret a l’escola?


Rècord de positius a les escoles: 4.000 infants positius i 800 professors de baixa la primera setmana després de Nadal

La situació a les escoles i als instituts de les Illes es complica arran de l’augment de contagis covid de les darreres setmanes. 835 docents estan de baixa actualment als centres educatius de les Illes (604 a Mallorca, 49 a Menorca, 164 a Eivissa i 18 a Formentera). És el 5,2% del professorat dels centres públics, d’un total de 16.000 docents. És un augment del 178% respecte al passat dilluns, quan n’hi havia 300, de docents de baixa.

Quant als alumnes, Salut ha comptabilitzat fins ara 4.309 positius, és a dir que un 3,1% de l’alumnat s’ha contagiat de Covid.

Educació està fent un seguiment de la situació de cada centre i organitzant les plantilles per garantir l’atenció a l’alumnat. Una de les alternatives que s’estan posant en marxa és el recurs dels substituts exprés. Actualment, n’hi 90 per a infantil i Primària i ara se’n posaran 26 més per a Secundària. 

També s’ha enviat un document als centres educatius de Balears per saber com actuar en cas de detectar un positiu a l’aula. Han canviat algunes coses. A partir d’ara, ja no es faran rastrejos de positius ni llistes de contacte. Quan un infant presenti símptomes haurà d’esperar a tenir la prova negativa de la Covid i les quarantenes seran només per a les aules amb més de cinc positius o quan un 20% o més de l’alumnat estigui afectat, si el nombre d’alumnes del grup és inferior a 25.

Què fer si el vostre fill o filla presenta símptomes?

Si un infant presenta símptomes de Covid, independentment de si està vacunat o de si ha passat ja la malaltia, ha de consultar amb l’equip sanitari i no ha d’acudir al centre educatiu fins a tenir el resultat negatiu d’una prova diagnòstica, finalitzar el període d’aïllament mínim de 7 dies després d’un resultat positiu, sempre que hagin transcorregut 3 dies des de la finalització dels símptomes o tenir la resolució de clínica si el diagnòstic és diferent a la COVID-19.

Què fer si els vostres fills no tenen símptomes?

En els casos confirmats asimptomàtics, l’aïllament serà de 7 dies des del resultat positiu i no és necessari realitzar una prova diagnòstica per aixecar l’aïllament. A més, el centre educatiu no podrà exigir cap justificant de prova diagnòstica.

Què passa si hi ha un positiu a classe?

Les famílies han de comunicar al centre educatiu si el seu fill/a és positiu per COVID-19 o hi ha sospita que ho pugui ser, però ja no es faran rastrejos dins l’aula ni s’hauran d’enviar llistats de contactes estrets.

Si una alumne/a dona positiu, el centre educatiu informarà la resta de les famílies de la presència d’un cas a la classe i els indicarà que l’alumnat ha d’acudir amb normalitat al centre, que durant els 10 dies posteriors a l’exposició han d’extremar les precaucions, reduir en la mesura que sigui possible les interaccions socials i fer ús de la mascareta.

Quan en un període igual o inferior als 7 dies coexisteixin 5 casos o més en un grup o es doni una afectació del 20% o més de l’alumnat si el nombre d’alumnes del grup és inferior a 25, el centre educatiu informarà de la situació a CC EDUCOVID, que juntament amb la Direcció General de Salut Pública i Participació valorarà les actuacions que s’han de seguir. Mentre es decideix l’estratègia a seguir, els alumnes del grup afectat han d’acudir al centre i es farà una valoració individual de cada situació.

Què fer en cas de contracte estret?

En el cas d’educació infantil i primària, independentment del nombre d’alumnes positius a l’aula, els contactes estrets escolars no faran quarantena ni és realitzarà cap prova diagnòstica de cribratge. Excepte en els casos d’immunosupressió.

En el cas de d’alumnes de 12 anys o més, faran quarantena aquelles persones, tant l’alumnat com el personal docent i no docent, que, sense haver passat la malaltia els 180 dies anteriors, no tenguin la pauta de vacunació completa, i les persones amb immunosupressió.

Els centres d’educació especial es consideren entorns vulnerables, es durà a terme el rastreig de contactes estrets i els equips educatius hauran d’enviar els llistats a Educovid, que s’encarregarà dels rastrejos i el seguiment dels contactes estrets. En cas de necessitat de realitzar una prova de diagnòstic a tot el grup, també serà Educovid qui planificarà la gestió de la prova.

Grafisme per: David Crisol

15/01/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT