X

Internet contamina més que la indústria d’aviació global

És responsable de gairebé el 20% de les emissions de CO2 a tot el món

17/09/2023

Internet contamina més que la indústria d’aviació global

44

Internet és responsable de gairebé el 20% de les emissions de CO2 a tot el món i, si fos un país, seria el sisè més contaminant del planeta. L’ús de les noves tecnologies té un impacte ambiental. És el que es coneix com la petjada de carboni digital.

Què hi ha darrere un clic? Quant contamina enviar un WhatsApp o mirar un vídeo de YouTube? “Enviar un missatge per WhatsApp equival a mitja hora amb una bombeta de 40 watts encesa; mirar un vídeo de quatre minuts de YouTube és el mateix que recórrer set quilòmetres amb un cotxe de gamma mitjana; i els centres de dades que suporten aquests serveis contaminen més que la suma de l’Argentina i Holanda junts. Si feim els números veim que som molt contaminants”, explica Belén Bermejo, doctora en Enginyeria Informàtica a la Universitat de les Illes Balears (UIB).

Si Internet fos un país seria el sisè més contaminant del món. Tota la indústria que fa possible la xarxa consumeix molta energia: fàbriques, cadenes de subministrament, cablejat, extracció i transport de peces, dispositius, refrigeració dels servidors als centres de dades, etc. Estar connectats també contamina. “Només per l’ús de tecnologies mòbils parlem de gairebé el 20% de les emissions mundials de CO2. L’aviació civil ronda el 12%. Contaminem molt més amb els dispositius tecnològics que no volant en avió”, explica Bermejo. La dada la publicà l’any passat l’equip de la Universitat de Lancaster liderat pel físic expert en sostenibilitat, Mike Berners-Lee, qui investiga l’impacte d’Internet al medi ambient. “Tot i que alguns estudis situen el percentatge entre l’1,8% i el 2,8%, subestimen la petjada real de carboni en no tenir en compte tota la indústria darrera la xarxa”, explicaven els autors.

De fet, Bermejo alerta de la desinformació entorn de la petjada de carboni de les tecnologies perquè, diu, és una contaminació invisible que no atura de créixer. “Amb el cotxe o amb el menjar veim que contamina perquè les fàbriques i els cotxes treuen fum. Tu pagues la benzina del cotxe, però no pagues un cèntim cada vegada que envies un WhatsApp. Sembla que és gratis però és mentida. Que no es vegi no significa que no en puguem prendre consciència. Igual que no et menges un paquet de dònuts cada dia, per què estàs cinc hores davant el mòbil o mirant les xarxes socials?”, planteja Bermejo, conscient de la problemàtica respecte l’addicció als dispositius mòbils.

Els experts advoquen per fer un bon ús de les tecnologies. “És complicat perquè tota la nostra vida es redueix a l’ús d’aquests dispositius. Pens que hem de desdigitalitzar-nos o digitalitzar-nos bé”, conclou Bermejo.

17/09/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT