Investiguen l’aparició de tres cadàvers surant en aigües de les Balears
Un dels cossos ha estat localitzat a la platja de ses Estaques, a Santa Eulària des Riu

La UIB analitzarà la genètica dels 4 nius localitzats dins Palma per esbrinar-ne l'origen i tractar d'evitar noves entrades
La UIB manté congelats els 4 nius localitzats en els darrers mesos a carrers de Palma, per poder analitzar-los en profunditat. Primer, fan l’estudi dels exemplars que hi vivien. Per exempla, saben que encara no hi havia mascles, per poder fer reproducció. Després, arribarà l’anàlisi de la genètica, explica la Professora de Biologia, Mar Leza. Aquest procés s’ha aplicat en el passat i els ha permès esbrinar que la primera invasió, de l’any 2015, a la Tramuntana, venia d’Itàlia i fou erradicada. Una nova entrada de vespa, a Marratxí, el 2021, de Catalunya “Volem fer totes aquestes anàlisis per saber d’on ve, i també, intentar veure si es poden posar mesures addicionals per evitar noves entrades”
En aquesta ocasió, els científics sospiten que podria haver-se produït una entrada no detectada d’una reina fèrtil l’any passat, i per això ara s’han trobat 4 nius a poca distància.
La vespa asiàtica devora les abelles i s’ha escampat per bona part d’Europa i la península. Aquí, a les illes, existeix una xarxa de vigilància amb l’objectiu d’impedir l’etrada d’espècies invasores. Però tot i així, els experts consideren que la col·laboració ciutadana és essencial. De fet, explica Leza, quan l’insecte arribà per primer cop a Mallorca, més de la meitat dels 32 nius eliminats es localitzaren amb ajuda de la gent.
La Conselleria de Medi Natural ha activat diverses maneres de donar l’avís, per whatsapp (606875244), adreça electrònica (especies@dgmedinatural.caib.es) i a través de Línia Verda COFIB – Espècies Invasores (www.lineaverdecofib.es) i Vespapp (vespapp.uib.es/).
Un dels cossos ha estat localitzat a la platja de ses Estaques, a Santa Eulària des Riu
Els agents de la Policia Nacional de Maó han escorcollat un domicili al carrer de Vasallo