X

Isabel Sola, la viròloga de la vacuna espanyola: “El final de la pandèmia dependrà del fet que no apareguin variants més virulentes”

La investigadora del CSIC diu que la vacuna que desenvolupa ofereix bons resultats amb ratolins i podria estar llesta el 2023

05/01/2022

Isabel Sola, la viròloga de la vacuna espanyola: “El final de la pandèmia dependrà del fet que no apareguin variants més virulentes”

La viròloga Isabel Sola, juntament amb el seu equip del Centre Nacional de Biotecnologia del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) continua avançant en la investigació de la vacuna espanyola, que es podria començar a comercialitzar al 2023. IB3 Ràdio ha parlat amb aquesta experta, que després de 25 anys d’investigació és una de les persones d’Espanya que més en sap, dels coronavirus.

-Expliqui’ns, com avança la vacuna que el seu equip està desenvolupant?

-En aquest moment estam fent estudis preclínics, això vol dir que treballam per veure quina eficàcia té la vacuna en animals petits, com són els ratolins. La nostra vacuna té moltes coses que la fan diferent i nova, i tota novetat necessita un desenvolupament més profund. Ara avaluam diferents formes d’administració a través de nanopartícules o partícules similars a les d’un virus que no es propaguen.

-Com responen els ratolins?

-La nostra experiència prèvia davant d’altres coronavirus mortals se centrava sobretot en partícules que recorden un virus, que no es propagen, i duen un RNA, que s’autoreplica i té la informació de la proteïna de l’espícula i altres proteïnes. Aquesta informació és molt efectiva, ja que el cent per cent del ratolins sobreviuen i tenen una bona resposta cel·lular, però treballam també en les nano partícules, com les vacunes de Pzifer i Moderna. Hem de dir, però, que el cor de la nostra vacuna és autoreplicatiu i duu molta informació. És aquesta part de la vacuna que necessita més desenvolupament, ja que és completament nova.

-Tenen una previsó de quan es podria comercialitzar l’antídot?

-Som un grup d’investigació i controlam la part que ara desenvolupam. El bot a la comercialització ve després i hem d’intentar comunicar-nos i arribar a acords amb companyies amb qui ja estam en contacte. És prematur donar dates de quan es podria comercialitzar. Hi ha novetats en el mercat amb la nostra vacuna, però sabem que hi ha companyies que també treballen en el desenvolupament de vacunes intranasals.

-És exagerat dir que es podria comercialitzar l’any que ve…

-Tanta sort si arriba l’any 2023 al mercat. La incertesa sempre hi és. Esperem que l’experiència ens permeti arribar a aquesta data.

-La vacuna espanyola pot protegir davant la nova soca?

-En la seqüència de la proteïna de l’espícula, que és la clau per on entra el virus a les cèl·lules, té incorporades mutacions que hi ha a Òmicron, això està bastant actualitzat. A més, la nostra vacuna es podria actualitzar encara més, ja que duu altres elements del virus que canvien manco i contribueixen a aquesta immunitat cel·lular.

-Com s’administrarà la vacuna?

-Els experiments fets fins ara els hem fet amb el model de ratolí, els posam una gota al nas, que inhalen. En els humans podria ser a través d’una gota o una aerosol que l’introdueix més dins els cos; serien inhaladors com els que s’empren per administrar fàrmacs. Aquesta part vendrà més endavant.

-Com preveu que avanci la sisena onada de la Covid?

-Aquesta nova variant que comença a dominar a molts països té una gran transmissibilitat i això fa que la incidència sigui enorme. Això té un límit, quan tota la població estigui infectada o vacunada i el virus té dificultat per avançar, això no pot seguir fins a l’infinit. Després, la incidència baixarà. El que veim a països amb molta població vacunada sembla que Òmicron no és tan greu com altres variants. Amb les celebracions de Nadal li donam al virus més possibilitats de transmetre’s i veurem que durant les properes setmanes hi haurà una pressió forta al sistema sanitari per l’increment dels contagis. Encara que sapiguem que Òmicrom és manco greu, hem de seguir endavant amb la vacunació i prendre mesures de protecció individual, com la mascareta. Encara que tenguem la idea que Òmicron és manco virulenta que altres soques, arriba al sistema sanitari i hem d’evitar el col·lapse als hospitals, que no només puguin atendre casos de covid.

-Creu que enguany la pandèmia passarà a ser endèmia?

-Parlam d’endèmia quan el virus ens infecta, però és una cosa assumible, ja que pot conviure amb nosaltres. Superar l’estat de pandèmia és una possibilitat raonable, que òmicron ajudi a arribar a aquesta situació d’endèmia, ja que és molt transmissible. També dependrà que no apareguin noves variants, que puguin causar efectes més greus que Òmicron i no desplacin aquesta soca. També s’ha de confirmar que Òmicron no fa el mal que han fet altres soques. Per què ho dic? Perquè la majoria dels casos es donen en gent més jove i vacunada; no tenim prou informació per veure com afecta la població més gran.

-La vostra vacuna arribarà tard?

-No sabem quina serà l’evolució del virus. Pot ser que el virus s’atenuï, però si té la capacitat de fer mal com el virus de la grip, serà bo tenir vacunes com l’espanyola. Disposar d’una eina que ens permeti mantenir la immunitat davant un virus que pot fer mal és fonamental.

-I queda pendent la vacunació universal…

-És una qüestió que no podem descuidar. És cert que les vacunes de RNA tenen més dificultats per arribar als països del sud per les seves condicions de conservació, però n’hi ha d’altres, com Astrazenca, Jansenn o Novavax, que necessiten una conservació més complicada. La immunitat ha d’arribar a tot el món i la millor de fer-ho és a través de la vacuna. Es necessita la cooperació i la col·laboració entre països.

05/01/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris