Les persones ingressades actualment als hospitals de les Illes no estan vacunades o encara no han completat la pauta de vacunació
12Davant l’augment important de casos, Javier Arranz, portaveu del Comitè Autonòmic de Malalties Infeccioses, incideix en la importància de vacunar-se el més aviat possible. Assegura que, de no ser pel gran percentatge de població balear vacunada la situació seria “catastròfica”, sobretot en el cas de persones amb patologies prèvies. No creu que la relaxació de mesures hagi estat precipitada, però sí defensa el compliment estricte de les mesures que continuen en vigència, principalment portar la mascareta, mantenir la distància de seguretat i netejar-se les mans.
Arranz confirma que, des del Govern, no es contempla de moment la idea de demanar un certificat anti-covid per poder entrar als diferents tipus d’establiments de les Illes ni de d’implementar el toc de queda. En el cas del certificat, de fet, declara que és una mesura “bastant limitant”. La causa fonamental per la qual no seria necessari posar en marxa aquestes mesures és el bon ritme de vacunació a tot el país i l’eficàcia de la vacuna. “La vacuna realment protegeix”, afirma. Una protecció que es veu reflectida en el cas de la gent ingressada en l’actualitat, que es tracta de casos no vacunats o que els falta rebre la segona dosi.
Pel que fa als menors de 16 anys, es prepararà l’estratègia de vacunació una vegada s’hagi vacunat tota la població diana actual, que engloba la franja d’edat dels 40 als 50 anys, persones que per diversos motius encara no han complert la pauta de vacunació, i els més joves. D’acord amb Arranz, és important no ajornar la vacunació i completar tota la pauta, per una “qüestió de seguretat”. En aquest punt, “les vacunes són útils per evitar ingressos hospitalaris i problemes greus per malalties prèvies”, ha declarat Arranz.
Amb l’arribada de la venda d’antígens a les farmàcies, Arranz recorda que, malgrat el resultat sigui negatiu, és una ajuda seguir complint les mesures de protecció. Si el resultat és positiu, la persona afectada ha de dirigir-se al sistema sanitari per realitzar-li una PCR i confirmar el positiu de la prova. En cas que una persona hagi estat en contacte amb un positiu, es recomana fer 10 dies de quarantena i esperar que programin una prova des del centre sanitari. No obstant, si la persona contagiada ja estava vacunada abans de la infecció, no hauria de guardar quarantena, a no ser que el contagi s’hagi produït per una variant perillosa, com la brasilera o la sud-africana. En aquest cas, la quarantena seria necessària fins a tenir la confirmació del contagi per la variant.
El jove jugador de Palma s'entrena i juga a Mèxic des de l'estiu