Joan Carles I fa avui 84 anys a Abu Dhabi amb l’interrogant de si podrà tornar a Espanya. La Casa del Rei i el Govern espanyol donen a entendre que el rei emèrit no tornarà fins que la Fiscalia del Tribunal Suprem resolgui les tres investigacions que té obertes sobre els seus fons a l’estranger.
En els tres expedients, la Fiscalia va sol·licitar al desembre una nova pròrroga de sis mesos, de manera que la decisió encara podria prolongar-se unes setmanes. S’apunta que la inviolabilitat del rei fins al 2014, la prescripció d’alguns fets, la manca de proves i les dues regularitzacions tributàries que ha fet podrien dur a l’arxivament del cas. Un final sobre el qual no en té cap dubte l’advocat Sebastià Frau, que creu que “hi ha una voluntat política d’arxivar la causa i, per tant, el rei no tendrà cap procés obert a Espanya”.
En principi se l’investiga pel suposat cobrament de comissions per l’adjudicació de l’AVE de la Meca, per les donacions que va rebre d’un empresari mexicà a través de targetes opaques i per manejar presumptament fons al paradís fiscal de Jersey. Si el cas s’acaba arxivant, s’haurà de veure com torna a Espanya, d’on se’n va anar l’estiu de 2020 i, sobretot, quin paper públic li dona la Casa del Rei. Sebastià Frau creu que tendrà “un paper discret perquè la monarquia n’és la primera interessada”.
S’espera que Felip VI li telefoni avui per felicitar-lo, com va fer l’any passat, si bé la relació s’ha deteriorat des que l’actual monarca va renunciar a l’herència del seu pare i li va retirar l’assignació que rebia de l’Estat al març de 2020.
En paral·lel, el rei Joan Carles espera la resolució de la demanda que la seva examant Corinna Larsen va presentar contra ell per assetjament davant del Tribunal Superior de Londres, que encara ha de dictaminar si l’admet o la rebutja.
El jove jugador de Palma s'entrena i juga a Mèxic des de l'estiu