ESPANYA

Joan Carles I abandona Espanya després del seguit d’informacions sobre presumptes irregularitats

Els darrers anys han estat convulsos per al rei emèrit i també per a la imatge de la Casa Reial


Els darrers anys han estat convulsos per al rei emèrit i també per a la imatge de la Casa Reial. L’any 2018, comencen les filtracions que deriven en la decisió actual de Joan Carles I de partir d’Espanya. El diari digital lamoncloa.com filtra unes converses privades entre Corinna Larsen i el comissari jubilat, José Manuel Villarejo. Larsenn acusa el rei emèrit de tenir comptes a Suïssa i d’haver cobrat comissions per les obres de l’AVE a la MECA.

Aquests presumptes pagaments s’haurien produït l’any 2008. En aquell moment, el rei emèrit estava protegit per l’article 53 de la Constitució, l’article de la inviolabilitat. El reguitzell d’escàndols, però, ha estat constant. L’any 2012, en plena crisi econòmica a Espanya, Joan Carles I era descobert de caça a Botswana. Aquell mateix any, durant el discurs de Nadal, Joan Carles I assegurava que la justícia és igual per a tothom. Ho feia en relació al cas Noós que afectava el seu gendre,Iñaki Uradangarín,  per apropiació indeguda de fons públics, malversació de cabals públics i frau a l’Administració. Al sumari del cas, es descobria també que el rei emèrit va fer un préstec d’1 milió d’euros a la seva filla Cristina de Borbó per ajudar el matrimoni a comprar el palauet de Pedralbes. Progressivament, Joan Carles I faria passes al costat per retirar-se del focus mediàtic.

L’any 2014, abdicava. No havent-hi prou amb això, l’any passat s’apartava de la vida pública. Enguany, el rei Felip sisè retirava l’assignació pressupostària a son pare, però mantenia intacta la condició de Joan Carles I com a membre de la Casa Reial continuava mantenint el seu estatus jurídic. I feia una passa més, Felip sisè renunciava també a l’herència de son pare. Però el seguit d’informacions que s’han conegut, fins a dia d’avui, van culminar ahir a les sis de l’horabaixa quan el rei emèrit va comunicar que parteix d’Espanya. La destinació on viurà ara és la gran incògnita? Les que més sonen són: Estoril, a Portugal i també, República Dominicana.


 més info Les reaccions polítiques a la fugida del rei emèrit
 més info El rei emèrit Joan Carles I està a la Republica Dominicana, segons asseguren alguns mitjans

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |

recerca
cargando

| Emissió en Directe |