El director de l'IDAE, l'Institut per a la Diversificació i l'Estalvi d'Energia, ha dit que la instal·lació servirà en gran mesura per a obtenir energia per al transport
Imatge d'arixu de la central de CEMEX a Lloseta, que forma part del pla de reindustrialització de la zona.
13“Cada placa solar que posem nosaltres, els ciutadans, és una placa solar que no hem de posar en rústic. Cada projecte d’energia renovable al qual ens oposam, necessita forçosament una alternativa”, ha dit avui Joan Groizard, director de l’IDAE, l’Institut per a la Diversificació i l’Estalvi d’Energia que depèn del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic. Groizard ha fet aquestes declaracions en el programa Al Dia d’IB3 Ràdio: “Les renovables són la forma més barata d’obtenir energia”, ha aclarit.
En demanar-li sobre el fet, controvertit en alguns cercles d’opinió, d’ocupar territori amb plaques solars, Joan Groizard ha respost que ocupant tots els aparcaments públics i privats de plaques, només obtendríem el 6% d’energia neta, “necessitam cobrir l’altre 94%”. En aquest sentit, el director de l’IDAE apunta que només que ocupàssim l’1’5% del territori balear ja arribaríem als objectius fixats per al 2050.
AJUTS PER A LA TRANSICIÓ ECOLÒGICA
Joan Groizard ha anunciat també que avui la ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, de visita a Mallorca, anunciarà un paquet addicional d’ajuts perquè les Illes facin la conversió a les energies netes. La planta d’hidrogen de Lloseta pot contribuir en aquest canvi de paradigma, segons el director de l’IDAE. En aquest sentit, Groizard ha rebatut les crítiques sobre l’elevat consum d’aigua d’aquestes instal·lacions: “L‘aigua que consumirà aquesta planta equival a l’aigua que consumirien entre 60 i 80 famílies de les Illes; qualsevol camp de golf en consumeix molta més”. També ha dit que la xarxa d’aigua potable perd més de la que consumirà aquesta planta”.
Aquest planta, ha admès Groizard, genera dubtes sobre els usos actuals de l’hidrogen: “Pot ajudar a obtenir energia per al sector del transport”, ha aclarit, “pensem que la mobilitat representa el 60% del consum d’energia”.
COTXES ELÈCTRICS
En el darrer trimestre de 2021, les Illes varen produir un 5,3% denergia renovable. “Estam enfora dels objectis”, ha reconegut Joan Groizard. “Tots hem de ser corresponsables del canvi i posar plaques damunt els eficicis, damunt les nostres cases”. També ha comentat que l’electrificació del parc de vehicles ha avançat molt. Europa ja ha posat damunt la taula que es deixin de vendre el 2035 cotxes que emprin combustibles fòssils i, de fet, el 12% dels vehicles que es venen a les Balears ja són endollables, “anam per davant l’Estat”, ha comentar Groizard, qui també ha dit que les marques ja estan fixant les dates per deixar de fabricar cotxes de combustió.
HEM DE BAIXAR UNS GRAUS LA CALEFACCIÓ?
Sobre les paraules del cap de la Diplomàcia exterior europea, Josep Borrell, qui va demanar que els ciutadans baixassin uns graus la calefacció, Joan Griozard ha dit que li sembla encertat: “El gest ajuda a fer que el preu de l’energia baixi per a tothom”.
El director de l’IDAE, no obstant això, es mostra satisfet del fet que la Unió Europea prengui mesures aviat per tal d’intervenir per amortir la pujada en els preus de l’energia, com són reduir impostos o el bo energètic. De tota manera, Groizard defensa que la solució a llarg termini no és altra que les energies netes.