societat

“Sembla que ara només hi ha covid però també continua havent-hi moltes infeccions per VIH”

Així de contundent és mostra Joan Lluís Llull, president d'ALAS Balears, en el Dia Mundial de la Sida: "Sembla curiós que alguns joves no saben que la sida és una pandèmia"

Membres de l'entitat ALAS aquest dimecres celebrant el Dia Mundial de la Sida.


La pandèmia de la covid ha alentit la investigació de la vacuna del VIH. Ho afirma un dels caps a Espanya de l’assaig clínic mundial per trobar una vacuna contra la sida. Els investigadors d’aquest assaig, afirmen que, essent molt positius, la vacuna es podria comercialitzar a finals del 2023 o 2024. Aquest dimecres 1 de desembre, en el Dia Mundial de la Sida, volem recordar la importància d’aquesta celebració i de la investigació d’una malaltia que va ser titllada com una de les més destructives de la història.

La sida es va declarar una pandèmia mundial fa 40 anys i fins al 1996 no es va trobar una medicació efectiva. Des de llavors, 35 milions de persones han mort per aquesta malaltia. Quatre dècades després, encara no hi ha una vacuna per combatre un virus que produeix una malaltia que ha passat de mortal a crònica. Joan Lluís Llull, president de l’Associació de Lluita Anti-Sida de les Illes Balears (ALAS), es va contagiar l’any 1990. Llull explica que li “sembla curiós que alguns joves no saben que la sida és una pandèmia”.

Tot i això, la ciència ha aconseguit que una persona amb la sida pugui dur una vida pràcticament normal. És el cas de Joan Lluís, que, a més, actualment continua la seva feina donant atenció, assessorament i suport a persones afectades pel virus a l’associació. A més del VIH, ara també donen suport a altres malalties de transmissió sexual i han canviat el seu nom per ALAS Salut Sexual.

“No hi ha per què quedar-se a casa llepant-se les ferides. Es pot continuar vivint normal. Primer, no infectar-se, i si t’infectes, demanar ajuda i l’ajuda existeix”, afirma Llull, qui també opina que en la investigació de la sida “s’ha avançat moltíssim, però encara hi ha moltes infeccions. Ara sembla que només hi ha covid, però continua havent-hi infeccions per altres malalties i per VIH.”

Joan Lluís Llull admet que, tot i els avanços científics i mèdics, la societat encara no accepta les persones seropositives i existeix un fort estigma cap a elles. Explica que això “no és tant per la malaltia en si, sinó pel seu origen i per una falta d’informació que encara existeix.” La realitat? Després de sis mesos sense detectar el virus a l’organisme, la persona infectada passa a ser “no transmissora”.

Entre 140 i 170 mil persones amb VIH viuen a Espanya, de les quals una de cada cinc no està diagnosticada. Al nostre país, segons el Ministeri de Sanitat, es detecten cada dia més de 3.000 casos. Al món, són 37,7 milions els afectats i cada any s’infecten 1 milió i mig de persones i es produeixen 690.000 morts per causes relacionades.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |

recerca
cargando

| Emissió en Directe |


més contingut relacionat

Localitzen sense vida a Sant Antoni un home de 86 anys a qui cercaven

El mort podria haver caigut per un terraplè d'uns dos o tres metres d'altura dimecres

Com pot ser que Salut doni d’alta de cop a 48.000 malalts de Covid?

Tot ve perquè l'estratègia COVID del Ministeri de Sanitat ha reduït a 7 dies l'aïllament dels casos positius i feia...

Fins quan serà obligatòria mascareta en exteriors?

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, assegura a Palma que ho seguirà essent "el temps mínim imprescindible"

700 balears han mort abans de rebre l’ajuda per dependència

Més de la meitat tenien aprovada la prestació, però no hi varen ser a temps; la resta esperaven ser valorats....