X

Joan Subirats: “Amb la pandèmia han augmentat els problemes psicològics dels alumnes”

El ministre d'Universitats considera que s'ha de vincular més la Universitat amb la formació al llarg de la vida

06/04/2022

Joan Subirats: “Amb la pandèmia han augmentat els problemes psicològics dels alumnes”

El ministre d'Universitats, Joan Subirats, als micròfons d'Al Dia, a IB3 Ràdio

13

El ministre d’Universitats, Joan Subirats, ha assegurat que la pandèmia ha causat una “baixada de la intensitat d’interacció” als campus universitaris i que aquest fet s’ha transformat, també, “en més problemes d’equilibri emocional i psicològic dels alumnes“. Així ho ha reconegut en una entrevista al programa Al Dia, d’IB3 Ràdio, on ha confirmat que el seu ministeri està preocupat per la vida als campus: “Una de les coses més importants de la universitat no és tant el que passa a les classes i l’aprenentatge que se’n fa, sinó l’experiència vital dels joves que tenen uns anys d’interacció molt potent fora de les aules. És evident que ha crescut molt l’aprenentatge digital, però ens hauríem de preguntar què té de valuosa la presencialitat”.

Subirats és a Palma per reunir-se amb el rector de la Universitat de les Illes Balears (UIB), Jaume Carod, i amb el conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura, Miquel Company, per conèixer de primera mà les necessitats i preocupacions de la Universitat i de les Illes Balears. També té previst participar en una jornada sobre educació inclusiva que reunirà investigadors, docents i experts al campus de la UIB.

Abans, però, ha concedit una entrevista a Al Dia, en què també ha fet alguns apunts sobre la segona gran crisi que viu el món en dos anys, com és la guerra d’Ucraïna. “A Espanya han arribat 100.000 persones i el 40% són infants i joves que s’han d’incorporar al sistema educatiu“, ha recordat, i assegura que la universitat rebrà aquest impacte el curs vinent. Ara ho noten, ha explicat, amb l’homologació de titulacions.

Docència poc valorada i més estabilitat a investigadors

Subirats ha subratllat també que un dels objectius més importants és reforçar el valor de la docència a les universitats. “Potser hem descuidat el seu valor. S’ha de recuperar, és un tema central, sense menystenir la recerca. Però s’ha de reforçar perquè continua essent un dels elements centrals de la Universitat“, ha apuntat.

Aquest propòsit es compagina també amb l’impuls que s’ha fet cap a la investigació amb l’aprovació d’un reial decret que pretén incentivar la contractació indefinida entre els científics. “Fins fa relativament poc, un 30% dels contractes duraven un dia i un altre 30%, una setmana. Des de la reforma laboral s’ha fet un canvi importantíssim. Però a la Universitat tenim un conjunt de contractes de temporalitat vinculats a projectes de recerca que no s’haurien pogut mantenir“, ha explicat Subirats, i ha aclarit que amb aquest decret sí que es podran mantenir vinculats als doblers que hi ha per a un projecte d’investigació determinat.

De fet, aquest decret és un avanç de la futura llei de Ciència, actualment en tramitació al Congrés, i que també “tendeix a reforçar el caràcter estable dels investigadors”, juntament amb la llei orgànica del sistema universitari que es vol dur al Congrés abans del juny.

Abandonament dels estudis de grau

Segons un estudi realitzat pel Ministeri d’Universitats, un 13% dels estudiants deixa la seva carrera. Subirats ho relaciona a dos factors clau: per un costat, que a vegades es pren la decisió d’estudiar una determinada carrera “per unes intuïcions que no corresponen a la pràctica”. Per aquest motiu, considera que “s’ha de millorar més l’orientació a Batxillerat, per evitar aquesta problemàtica“. A l’altre costat, Subirats reconeix que hi ha famílies “amb més dificultats econòmiques” i un nivell d’estudis dels pares que no poden acompanyar els seus fills, per la qual cosa considera que hi hauria d’haver “més processos de tutoria i mentoria d’aquests estudiants durant els primers anys”.

El ministre també ha explicat als micròfons d’IB3 Ràdio que entre els objectius de la llei orgànica del sistema universitari també es troba vincular més la universitat amb la formació al llarg de la vida. “Vivim un canvi d’època. Moltes de les coses que havíem après potser no ens serviran en el futur. La UE diu que el 2030 un 60% de la gent entre 16 i 75 anys hauria d’estar en procés de formació i la universitat s’hauria de preocupar per això. Ara només un 3% dels universitaris tenen més de 30 anys”.

D’un altre costat, també ha destacat que “no pot ser que les universitats quedin desvinculades del seu entorn social” i que a les Balears “és molt important reforçar molt més la relació amb les grans polítiques a desenvolupar i el paper que hi pugui tenir la universitat”.

Cordó sanitari a l’extrema dreta

“Aquí sabem que no està passant”, ha reconegut en relació amb el fet d’establir un ‘cordó sanitari’ amb partits antidemocràtics, com sí que ha succeït en altres països de l’entorn. “És difícil trobar equilibri entre el rebuig cap a les forces antidemocràtiques i la idea que tota democràcia és més potent com més capacitat de dissens incorpora“. En aquest sentit, ha assumit que “hem de millorar el funcionament del sistema democràtic per intentar evitar que creixin aquells que pensen que el sistema democràtic és el pitjor”.

Pel que fa a les sentències sobre l’ús del castellà a les aules, Subirats ha assegurat que a Catalunya “es pretén evitar que es converteixi en una arma de conflicte polític” i que “s’ha de reconèixer que hi ha un element de vehicularitat del català, però que el castellà també ha d’estar present a les aules d’alguna manera. Imaginar que les persones no aprendran castellà perquè la llengua vehicular sigui el català, sembla bastant insospitat”.

06/04/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT