Segons el president de la PIMEM, només dos sectors ho tendran difícil: el sector primari i les subcontractes
15El Govern espanyol ha proposat als agents socials apujar el Salari Mínim Interprofessional (SMI) fins als 1.000 euros mensuals per a enguany, un increment de 35 euros al mes -en comparació als 965 euros actuals- , amb efectes retroactius des del primer de gener. La pujada que Comissions Obreres i UGT afirmen que els han posat damunt la taula se situa en la mitjana del que recomana el comitè d’experts, però la gran patronal, la CEOE, encara no s’hi ha pronunciat i la petita i mitjana empresa es queixa que no han estat convidats a la negociació. “En les reunions no hi ha cap representant de les PIME a Espanya“, ha criticat el president de PIMEM a les Illes i un dels vicepresidents de la Confederació de Petites i Mitjanes Empreses de l’Estat, Conpymes, Jordi Mora.
Malgrat això, Mora s’ha mostrat a favor d’aquesta pujada del salari mínim. “En general, les petites empreses poden assumir aquest increment, perquè la majoria, el 99 per cent, ja paguen sous de conveni que estan per sobre de l’SMI. En canvi, les grans empreses que tenen conveni propi solen pagar menys i fan competència deslleial”, ha explicat en una entrevista a l’Informatiu Matí d’IB3 Ràdio.
El representant dels empresaris més petits només hi ha trobat dos emperons al canvi: com ho farà el sector primari per aplicar la pujada i com ho faran les administracions públiques per compensar les empreses subcontractades. “El sector primari ja té uns beneficis molt justos, aquest increment del sou mínim podria suposar destrucció de llocs de feina i pèrdua de competitivitat. En el cas de les empreses intensives de mà d’obra que tenen licitacions públiques, com neteja o seguretat, s’ha de veure com ajuntaments, Govern i consells insulars s’adapten al canvi”, ha conclòs.