X

Jornada de tempestes fortes, calabruix i llamps

Les tempestes provoquen nombrosos retards als aeroports de Palma i Eivissa

17/08/2018

Jornada de tempestes fortes, calabruix i llamps

El carrer Ignasi Wallis, anegat. A la farmàcia bomben l'aigua com poden.

Si la primera setmana d’agost ha estat marcada pel sol i la calor humida típica de l’estiu, a partir de la segona el temps ha estat prou diferent i s’ha caracteritzat per les plogudes i les tempestes.

Aquest divendres comença una nova situació, que durarà fins dissabte migdia, en què les tempestes seran fortes i les plogudes que les acompanyen, intenses i, en alguns casos, amb calabruix.

La carretera MA-6040 de Campos a la Colònia de Sant Jordi ha estat tallada per inundacions, i als aeroports de Palma i Eivissa hi ha hagut una cinquantena de retards a cauda de la tempesta.

Fins a migdia s’esperen plogudes i tempestes a les Pitiüses, oest i sud de Mallorca. Seran puntuals i no afectaran la totalitat dels territoris esmentats, però seran fortes. A partir de migdia, els niguls més importants es traslladaran cap a Mallorca en general i a partir del capvespre, a Menorca, on les plogudes poden ser igualment fortes.

 

 

Aquesta pròxima nit i matinada les tempestes es formaran a la Mar Balear, entre la costa catalana i el nord de les Illes. És probable que toquin terra de nit o ja el matí de dissabte a punts de la costa nord de Mallorca i Menorca, on tornaran a descarregar amb intensitat. A partir de dissabte migdia s’espera que el cel comenci a quedar lliure de niguls i només quedi qualque ruixat puntual.

Avui i demà les temperatures en general van a la baixa, amb màximes de 25ºC a 30ºC i mínimes que baixaran clarament de 20ºC a zones interiors.

L’Agència Estatal de Meteorologia manté activat l’avís taronja per pluja i per tempesta a les Pitiüses, interior i sud de Mallorca entre les 12:00 i les 18:00 d’avui divendres, amb acumulacions esperades de fins a 40mm en una hora. A la resta de Mallorca i a Menorca es manté l’avís groc en la mateixa franja horària, per acumulacions de fins a 20mm en una hora.

 

 

Pel mes d’agost, i en especial en la seva segona quinzena, són habituals les tempestes acompanyades de pluja intensa i molt aparell elèctric. De fet és el segon mes de l’any amb major nombre de llamps després del setembre. Els factors que ho fan possible són diversos. Per una banda és una època en què fa calor, la humitat és elevada i la temperatura de l’aigua del mar és també elevada. Aquesta acumulació d’energia disponible contrasta amb les primeres entrades d’aire fred a les capes altes de l’atmosfera, que són les responsables finals del creixement dels niguls i de les pluges intenses. ​


 Les tempestes obliguen a espaiar els vols dels aeroports d’Eivissa i Palma

17/08/2018

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT