X
9

José Luis Vidal: “Les embarassades amb Covid poden patir complicacions respiratòries”

Els sanitaris demanen a les futures mares que es vacunin amb la pauta completa

17/01/2022

José Luis Vidal: “Les embarassades amb Covid poden patir complicacions respiratòries”

//Europapress

Segons un estudi del Centre per al Control i la Prevenció de Malaties, les dones que estan embarassades tenen major risc d’emmalaltir-se greument a causa de la COVID-19. Per això, els professionals sanitaris demanen a les futures mares que es vacunin amb la pauta completa i la de reforç, si fos necessari. El doctor José Luis Vidal, expert en medicina maternofilial de la Clínica Juaneda, assegura que les dones embarassades i amb la Covid corren el perill de patir complicacions de salut. “Concretament, poden tenir problemes d’insuficiència respiratòria més acusats, que en alguns casos podria fer que s’avancés el part quan la mare té compromesa la seva funció respiratòria”.

Per evitar això o per minimitzar els riscos, el doctor Vidal apunta a la vacunació com a solució: “Infectar-se de Covid és més delicat per a les embarassades que es troben en el tercer trimestre. Per tant, hem d’aconseguir que totes les dones embarassades s’hagin vacunat al segon trimestre”. I afegeix que “en el darrer mes i mig hem vist com ha augmentat la incidència de Coronavirus en dones embarassades. Moltes estaven vacunades i ho han passat de manera lleu”.

Un bon exemple de dona que espera donar a llum aviat i que s’ha vacunat és na Neus Beltrán, que és  sanitària i actualment està embarassada de vuit mesos. Per la seva feina, s’ha hagut de vacunar amb tres dosis i la tercera se la va inocular quan es trobava en període gestant. Afirma que: “Jo ja m’havia posat les dues dosis de la vacuna abans d’estar embarassada i no m’havia passat res. Així, que no havia de passar res posant-me la tercera. Només vaig tenir un poc de reacció”.  Tot i estar vacunada amb tres dosis, na Neus Beltrán veu amb preocupació l’augment diari de casos d’infecció, “amb aquesta pujada de casos preocupa una mica perquè cada vegada veus que hi ha gent més propera que ho té”.

A l’Informatiu Matí d’IB3 Ràdio, també hem escoltat el testimoni de n’Eliana. Una  dona que es va infectar amb el virus de la COVID-19 quan es trobava a la vintena setmana de gestació. “Me vaig espantar molt però els sanitaris em van dir que el virus només m’afectava i que el meu fill sortiria immunitzat”. Tot i aquest contratemps de salut, l’embaràs va transcórrer sense cap problema i a dia d’avui gaudeix de la maternitat.

I és que a mesura que ha passat el temps, s’ha anat estudiant amb més profunditat la incidència de la Covid en la dona embarassada. I s’han tret conclusions molt importants. Una és que l’infant no és, ni serà portador del virus tot i que la mare s’infecti. En aquest sentit, la Societat Espanyola de Neonatologia, l’Organització Mundial de la Salut i la resta de societats científiques recomanen el manteniment de la lactància materna des del naixement, sempre que les condicions clíniques del nounat i de la mare ho permetin, extremant sempre les mesures amb higiene de mans i mascareta.


Escolta aquí el reportatge d’IB3 Ràdio

17/01/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT