Vanesa Marquès, guanyadora de la grossa de Nadal l’any passat: “Soc una rica amb mentalitat de pobre”
Com ha canviat la vida de la guanyadora de la Grossa de Nadal de Ciutadella, un any després?
L'exconseller i diputat de Junts ha rebut el suport dels 59 diputats del seu grup, ERC i CUP
L’exconseller i diputat de Junts Josep Rull ha estat elegit com a nou president del Parlament de Catalunya, en una segona votació en què, gràcies al suport d’ERC i la CUP, ha aconseguit superar la candidata socialista, Sílvia Paneque, i ha aconseguit així la majoria simple. Rull, que va ser conseller de Territori i Sostenibilitat al Govern de Carles Puigdemont i que va passar més de tres anys a la presó pel referèndum unilateral de l’1-O del 2017, ha obtingut un total de 59 vots -enfront dels 42 de Paneque- i pren així el relleu d’Anna Erra, també de Junts, al capdavant de la cambra catalana.
L’acord entre independentistes assegura la presidència del Parlament per a un diputat de Junts, que disposarà de deu dies hàbils per obrir consultes amb els líders parlamentaris i proposar un candidat a la investidura del pròxim president de la Generalitat, que s’haurà de celebrar a tot tardar 25 de juny i a la qual aspiren Salvador Illa i Carles Puigdemont. Com que ara té la maneta, Junts pot donar prioritat a Puigdemont en el debat d’investidura, al qual també es postula Illa, encara que serà a partir d’ara quan començaran de debò les negociacions per a la presidència de la Generalitat.
Illa, que va guanyar les passades eleccions catalanes amb 42 escons, té més números per ser investit, tot i que necessita no només el suport dels sis diputats de Comuns Sumar, sinó també dels vint d’ERC, amb els quals s’asseguraria la majoria absoluta. Els republicans no tanquen la porta a investir Illa, però el preu que exigeixen passa, en primer lloc, per acordar un model de finançament singular per a Catalunya.
Les opcions de Puigdemont, en canvi, passen per una carambola per ara inversemblant, que consisteix a demanar el suport d’ERC i la CUP i, a més, l’abstenció dels socialistes, un escenari que sembla impensable, i per això a Junts ja especulen amb una possible repetició electoral a l’octubre. Després de l’elecció de la presidència del Parlament.
Vot delegat
El PP presentarà un recurs d’empara davant del Tribunal Constitucional (TC) per denunciar el vot delegat dels diputats de Junts Carles Puigdemont i Lluís Puig, mentre que Vox ha anunciat querelles contra dos membres de la Mesa d’Edat a la sessió constitutiva del nou Parlament. La Mesa d’Edat, presidida pel diputat de Junts Agustí Colomines, ha decidit admetre el vot delegat de Puigdemont i Puig, en contradicció amb el criteri del Tribunal Constitucional i malgrat les protestes del PP i el Vox.
La setmana passada, el TC va estimar el recurs interposat per PSC-Units en contra dels acords de l’última Mesa del Parlament que van permetre el vot telemàtic de l’exconseller Lluís Puig, que és al sud de França, fugit de la justícia espanyola. Tot i això, la Mesa d’Edat -encapçalada per Agustí Colomines, que amb 66 anys és el diputat de més edat de la cambra- ha acordat acceptar que Puigdemont i Puig puguin delegar el seu vot en el també diputat de Junts Albert Batet.
Recurs
També formen part de la Mesa d’Edat les dues diputades més joves: Júlia Calvet (Vox), que s’ha oposat a la decisió, i Mar Besses (ERC), que ha donat suport al criteri de Colomines. Des del seu escó, el president del PP de Catalunya, Alejandro Fernández, ha anunciat que el seu partit presentarà un recurs de protecció contra el TC per denunciar la delegació de vot dels diputats de Junts que no han assistit presencialment al ple.
Posteriorment, el diputat de Vox Joan Garriga ha avançat que el seu partit interposarà una querella “per prevaricació i desobediència” contra Colomines i Besses, per haver acceptat la delegació de vot de Puigdemont, Puig i també Ruben Wagensberg, diputat d’ERC que es troba a Suïssa, encara que disposa d’una baixa mèdica per justificar el vot delegat.
Reconeixement
En el discurs posterior a l’elecció de la nova Mesa de la cambra catalana, Josep Rull ha tingut paraules de reconeixement per als presidents de la cambra que l’han precedit i ha esmentat el fet que quan es va constituir la legislatura anterior hi havia líders polítics a presó, entre els quals es trobava ell mateix. Segons Rull, “la democràcia sempre venç” i “l’esperança sempre és més poderosa que la por”, però ha lamentat que encara avui hi hagi “escons buits” corresponents a diputats que són a l’estranger per estar perseguits judicialment.
“Els membres de la nova Mesa serem extraordinàriament sensibles a això”, ha avançat abans d’evocar el discurs a favor de la pau del músic Pau Casals davant l’ONU, l’any 1971, per advertir que les paraules “tenen més vigència que mai”, ja que assistim a guerres brutals, ferotges i inhumanes” davant les quals Catalunya “mai no romandrà indiferent”.
Com ha canviat la vida de la guanyadora de la Grossa de Nadal de Ciutadella, un any després?
Ho fa per versionar 'Have you ever seen the rain' del grup Credence Clearwater Revival
A les Illes Balears s'ha venut part d'un tercer, un quart i dos cinquens premis
A partir d'ara els dijous també hi haurà els pallassos; fins ara només hi anaven els dimarts i alguns divendres, quan els infants ingressaven a l'àrea quirúrgica