X

El jutge Florit, sobre la intervenció dels mòbils de dos periodistes: “Vaig considerar que no comprometia el secret professional”

Per la seva part, el periodista Kiko Mestre reclama una indemnització de 30.000 euros per danys morals

27/02/2020

El jutge Florit, sobre la intervenció dels mòbils de dos periodistes: “Vaig considerar que no comprometia el secret professional”

El jutge Florit durant el judici. /EUROPA PRESS- Isaac Buj.

12

El judici al jutge Miguel Florit per requisar els telèfons de dos periodistes i controlar les seves comunicacions i les de les seves empreses quan investigaven el cas Cursach ha començat aquest matí, a les 9.45 hores, al Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB). En aquest judici, que ha començat amb l’exposició de les qüestions prèvies, el magistrat Florit ha defensat la seva actuació i ha dit que llavors va considerar que no comprometia el secret professional. “Era més important esbrinar qui havia comès el delicte de revelació que garantir el secret professional”, ha dit.

La Fiscalia, que dóna suport a l’actuació de Florit, no exerceix d’acusació en aquest judici, en el qual estan personades com a acusacions l’Agència EFE, l’empresa editora de Diari de Mallorca, els periodistes Blanca Pou i Kiko Mestre, Europa Press i l’Associació de Mitjans de la Informació (AMI).

Per la seva part, el periodista Kiko Mestre ha dit en el judici que el cas Mòbils l’ha marcat de per vida. M’he quedat sense fonts, he perdut amics i estic en tractament, prenent tres pastilles al dia”, ha assegurat. Per tot això, el periodista reclama una indemnització de 30.000 euros.

Els periodistes i les empreses atribueixen a Florit els delictes de prevaricació, contra la inviolabilitat del domicili, contra l’exercici del secret professional i el dret a la intimitat i d’intercepció il·legal de comunicacions, i reclamen per al jutge 42 anys d’inhabilitació.

Què és el cas Mòbils

El cas mòbils esclata al desembre del 2018, quan el jutge Miquel Florit ordena requisar els telèfons i els ordinadors de dos periodistes que cobrien el cas Cursach, kiko Mestre i Blanca Pou. Uns mesos abans, el magistrat ja havia ordenat fer un rastreig de les telefonades que realitzaven ells i una altra redactora de l’agència EFE i també fiscalitzar les línies d’EFE i Europapress. Duia a terme aquestes actuacions en el marc d’una peça oberta per intentar aclarir qui va filtrar a la premsa un informe fiscal referent a Bartomeu Cursach.

Arran d’aquests fets, Diario de Mallorca i Europapress interposaren una querella contra el jutge. La querella es va ampliar i es va incloure com a investigat Joan Carrau, però finalment el fiscal va passar a ser testimoni del cas. Durant la instrucció de la causa, Florit va declarar que no va vulnerar el secret professional dels periodistes i que no va analitzar el contingut dels seus terminals. Al judici, a banda de l’editora de Diario de Mallorca i Europapress també s’han personat com a acusació particular els periodistes Pou i Mestre, l’Agència EFE i l’Associació de Mitjans de Comunicació. Consideren que el jutge va cometre prevaricació, vulneració del secret professional, interceptació de les telecomunicacions i delicte contra la inviolabilitat del domicili. Demanen que el condemnin a 42 anys d’inhabilitació i que li imposin multes que sumen 58.400 euros. Per contra, el fiscal superior Bartomeu Barceló i l’advocacia de l’Estat, que en aquest cas és responsable civil subsidiari, demanen que l’absolguin perquè no hi veuen delicte. En tot cas, la pena d’inhabilitació ja no tindria efectes pràctics perquè el jutge es va jubiliar de manera anticipada el passat mes de desembre.

27/02/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT