X

Barcas de Talamanca, alternativa al cotxe i per als creueristes que visiten Eivissa

La companyia espera igualar les millors temporades, amb entre 300.000 i 400.000 passatgers al cap de l'any

27/07/2022

Barcas de Talamanca, alternativa al cotxe i per als creueristes que visiten Eivissa

14

Després de dos anys molt fluixos per la pandèmia, el servei de golondrines del Port de Vila espera una temporada molt bona. La línia Barcas de Talamanca aspira a igualar les millors temporades que recorden, amb entre 300.000 i 400.000 passatgers al cap de l’any.

La quantitat de creuers que està rebent aquest estiu el Port de Vila fa pensar als responsables de les golondrines que enguany pot ser un any de rècord, si res no fa tòrcer la bona marxa d’aquest inici de temporada, doncs els més de 20 creuers mensuals de juny i juliol suposen una forta afluència de clients.

No obstant, l’empresa ofereix servei gairebé tot l’any, excepte els mesos d’hivern, i constitueix una alternativa al cotxe per als residents. De fet, l’empresa ha destacat que fa tres anys que no apuja els preus per als residents; per quatre euros poden fer el trajecte d’anada i tornada dins el Port de Vila.

Com a altres sectors, un dels problemes que s’estan trobant les empreses nàutiques és la manca de personal. A Barcas de Talamanca, hi treballaven 14 persones abans de la pandèmia. Actualment, només són quatre per aquesta línia que connecta es Martell amb l’Estació Marítima, el moll de Marina Ibiza i Talamanca. I és que el personal nàutic s’ha reciclat en altres sectors i ara ja no vol salpar a la mar.

Història de la línia

N’Aniano fa 53 anys que porta el timó de les golondrines del port de Vila. Avui dia, operen tres embarcacions: ‘El Corso‘, que es va construir l’any 1988 sota la direcció del mestre d’aixa Vicent Costa; el ‘Platja de Talamanca‘ de 1960; i la golondrina ‘Illa Plana‘, de 1962. Totes tres, amb una capacitat d’entre 50 i 60 persones. Amb tants anys de servei, aquest mariner és incapaç de comptar quants viatges deu haver fet sense sortir de Vila.

El negoci el va arrencar el seu avi, Benjamín Costa, l’any 1932. Fa 90 anys, transportaven grava, materials àrids i marès entre Eivissa i Formentera. A poc a poc, van incorporar bancs els caps de setmana perquè els vileros poguessin visitar Talamanca.

Amb el boom turístic, l’activitat es va orientar cap als visitants estrangers, amb un perfil de client molt familiar. Tant, que manté certa amistat amb la major part dels passatgers i avui encara el sorprèn algun turista de mitjana edat que li recorda que ja pujava a les golondrines 30 o 40 anys enrere, quan era un infant.

Amb tot, el client familiar s’ha anat perdent i, a dia d’avui, els creueristes representen el gruix del negoci, un sector que enguany té bones perspectives i vol igualar les xifres de les millors temporades.

27/07/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT