X

Arxivat el projecte del parc solar a Son Bonet en haver caducat el permís per connectar-lo a la xarxa

La Plataforma Son Bonet Pulmó Verd insisteix en reclamar a AENA que cedeixi la titularitat de l'espai a Marratxí

04/07/2023

Arxivat el projecte del parc solar a Son Bonet en haver caducat el permís per connectar-lo a la xarxa

Manifestació de rebuig al projecte d'instal·lació d'un parc fotovoltaic als terrenys exteriors de l'aeròdrom de Son Bonet emprats per l'oci dels veïants

Juanjo Suñer

Malgrat l’oposició de l’administració local, Ajuntament de Marratxí, Consell de Mallorca i Govern, ha estat finalment a Madrid on s’ha tombat el projecte d’instal·lació d’una planta solar de 19 megawats sobre una superfície de 19 hectàrees devora l’aeròdrom de Son Bonet, al Pla de Na Tesa del municipi marratxiner. I no ha estat per una decisió política sinó merament per una qüestió tècnica, la caducitat el 30 de maig del permís concedit per l’empresa pública estatal Red Eléctrica Espanyola (REE) a una altra societat participada (AENA, la impulsora del projecte del parc) per connectar-se a la xarxa elèctrica de la qual la primera n’és operadora.

I és que Aeroports Espanyols i Navegació Aèria no ha tengut temps de posar-lo en marxa en dos anys i mig després que la Comissió Balear de Medi Ambient li hagi demanat, fins en dues ocasions, l’esmena de documentació prèvia al seu pronunciament. Una resolució que, tanmateix, del darrer registre de documents esmenats a finals de gener ençà, no s’ha arribat a produir mai. El resultat ha estat l’arxiu de l’expedient sense entrar a valorar qüestions tècniques més enllà de la desestimació el desembre de 2021 de l’interès estratègic industrial per part del Consell de Govern.

En qualsevol cas, no es pot menystenir tampoc l’oposició ciutadana “cabdal” en paraules a IB3 Notícies de Manel Gomáriz, portaveu de la Plataforma Son Bonet Pulmó Verd que integra tant veïnats com altres entitats ciutadanes i ecologistes de suport. S’han fet tot tipus d’actes, entre manifestacions, concentracions i marxes populars, a més de la plantació de prop milenar d’arbres que contraposen quant a la contribució a la reducció de la petjada de CO2 a la iniciativa d’AENA. I és que tampoc mai no s’han cregut els opositors el seu “color verd” (segons l’operador aeronàutic, s’havia de generar el 40% del consum energètic conjunt de Son Sant Joan i Son Bonet) i n’han reivindicat, en canvi, la voluntat de fer “un negoci encobert pels grans interessos”.

Assolida la fita, reviu ara l’objectiu subsidiari de la cessió dels terrenys públics estatals a Marratxí per consolidar, precisament, el pulmó verd de devers 8.000 m2 de “bosc mediterrani” que hi ha començat a créixer.

Reclamada la valoració sobre la notícia a AENA, el seu departament de comunicació a les Balears ha dit que havia traslladat la qüestió a Madrid i dubtava que avui pogués haver-hi resposta.

Notícies relacionades >

04/07/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris