X

La casa de l’empresari que feia bosses de plata: a la venda un símbol d’aquesta antiga indústria menorquina

Juan Gomila tenia la fàbrica aferrada, al costat d'aquesta casa de Maó. Amb els seus moneders de plata per a dones va despertar una gran demanda internacional

14/01/2024

La casa de l’empresari que feia bosses de plata: a la venda un símbol d’aquesta antiga indústria menorquina

34

L’empresari menorquí, Juan Gomila, quan era petit hi passava davant cada dia. Va aconseguir comprar la casa del carrer Santa Eulàlia de Maó fascinat pel seu estil arquitectònic, típic dels indians del segle XIX que havien sortit fora, a fer fortuna a Amèrica.

La seva façana està protegida i catalogada. A l’interior, sembla que no ha passat el temps, i és plena d’elements decoratius. Una gran escala és l’eix central que la presideix.

Juan Gomila tenia la fàbrica aferrada, al costat de la casa. Amb els seus moneders de plata per a dones va despertar una gran demanda internacional. El 1913 era el punt culminant de la seva activitat, just abans de la Primera Guerra Mundial. Joan Santaló farà aquest any la reedició d’un llibre sobre la trajectòria del seu besavi.

Joan Santaló, besnet de Juan Gomila: “Ell va crear una xarxa comercial pròpia, que és molt important, ningú ho tenia. Va començar de zero, perquè era un jovenet de Maó, tenia sucursals a les grans capitals europees, també fins i tot a Sud-amèrica i a Egipte. Creix tant que al final no té prou gent per vendre a París, Londres… I cerquen gent de Mallorca”.

Amb l’arribada de les carteres de pell aquesta indústria s’apaga. Durant la Guerra Civil els avions italians tiraren una bomba a la fàbrica. Però, avui, la casa en venda, és un símbol històric d’aquell teixit industrial que un dia va tenir Menorca.

14/01/2024

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT