X

La cimera del clima de Madrid acaba amb un resultat “agredolç”

La cita no ha aconseguit un acord per a regular els mercats de carboni i ordenar el comerç dels drets d'emissió en un sistema únic

15/12/2019

La cimera del clima de Madrid acaba amb un resultat “agredolç”

13

La cimera del clima de Madrid ha conclòs amb una trucada per a augmentar l’ambició climàtica en 2020 i complir l’Acord de París que compromet als països a evitar que la temperatura del planeta pugi aquest segle per sobre de 1,5 graus.
No obstant això, la cita no ha aconseguit un acord per a regular els mercats de carboni (previstos en l’article 6 de l’Acord de París) i ordenar el comerç dels drets d’emissió en un sistema únic per a tothom, i s’ha posposat per a la pròxima conferència, que se celebrarà a Glasgow.
L’acord final ha arribat dos dies després de la jornada prevista per al tancament, en un temps de descompte que ha convertit la cita de Madrid en la Conferència del Clima més llarga de la història; havia estat la que més de pressa es va organitzar, perquè Espanya va muntar la cita en tot just un mes, després de la renúncia de Xile per la greu crisi que viu el país.

UN SABOR AGREDOLÇ
Decebut pel resultat s’ha mostrat el secretari general de l’ONU, Antonio Guterres, encara que ha assenyalat que no es rendirà en la lluita contra la crisi climàtica; “la comunitat internacional ha perdut una oportunitat important de mostrar una major ambició en mitigació, adaptació i finances per a afrontar la crisi climàtica”.
Pedro Sánchez, president del Govern d’Espanya, amfitrió de la cita, s’ha sumat a través de les xarxes socials a l’acord del “complicat” cim del clima de Madrid, de la qual ha destacat que “es reafirma el valor de la cooperació internacional, de la ciència i l’exigència de més acció climàtica i la seva incidència social”.
La presidenta de la Conferència i ministra de Medi Ambient de Xile, Carolina Schmidt, no s’ha mostrat satisfeta pel resultat, a pesar que “hem posat cor i esforç per buscar acords”.
Schmidt, en el seu discurs de comiat, ha lamentat que no s’hagi pogut tancar l’article 6 “per a implementar un mercat de carboni robust, amb integritat ambiental, enfocat a generar recursos per a transitar cap a un desenvolupament sustentable, basat en baixes emissions i resilient al clima”.
En el mateix sentit, la ministra en funcions per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha expressat el sabor “agredolç” que li deixa, per haver aconseguit un ferm compromís per a augmentar l’ambició però no haver estat capaces de tancar el “Llibre de Regles” de l’Acord de París amb la regulació dels mercats de carboni.
La ministra ha valorat malgrat tot que “s’ha aconseguit el compromís de reforçar l’acció climàtica a partir de 2020 guiats per la ciència, que segurament és la segona victòria important que hem aconseguit”.

EL FONS VERD AMPLIA ELS SEUS OBJECTIUS
El document final que s’ha aprovat, denominat “Xile-Madrid. Temps d’Actuar”, estableix que els països hauran de presentar en 2020 uns compromisos més ambiciosos de reducció d’emissions (les anomenades Contribucions Nacionals Determinades) per a fer front a l’emergència climàtica.
El coneixement científic serà, d’acord amb aquest text, l’eix principal que ha d’orientar les decisions climàtiques dels països per a augmentar la seva ambició.
Els participants han acordat també donar directrius al Fons Verd d’ajuda al desenvolupament perquè ampliï el seu àmbit de finançament i que, a més de dirigir-se a mitigació i adaptació, destini per primera vegada recursos per a pèrdues i danys que sofreixen els països més vulnerables a causa del canvi climàtic.
Encara que s’han aconseguit alguns avanços, la futura regulació dels mercats de carboni s’ha posposat per a la pròxima Conferència, ja que no s’han aconseguit salvar els dos esculls principals: un, el referit a la doble comptabilitat que alguns països volen evitar; i, un altre, el relatiu a la transició dels romanents de drets d’emissions que alguns Estats conserven del Protocol de Kyoto i que pretenen mantenir en la transició a l’Acord de París.

DECEPCIÓ ENTRE LES ONG
Les organitzacions ecologistes han lamentat la “gran bretxa” entre les demandes de la societat i la “inacció” demostrada pels governs en les negociacions del cim del clima de Madrid amb una declaració final que “no ha estat a l’altura de la urgència”.
Representants de nombrosos moviments socials internacionals presents en el plenari de clausura han manifestat també la seva “decepció” amb el text adoptat avui, que en la seva opinió, segueix sense abordar la justícia social i sense tenir en compte la seva veu en la presa de decisions.

15/12/2019

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT