X

La Comissió Europea calcularà el cost de l’oficialitat del català sense fixar un termini

El ministre d'Exteriors en funcions, José Manuel Albares, ha defensat l'especificitat lingüística d'Espanya, que no es podrà traslladar a altres països

24/10/2023

La Comissió Europea calcularà el cost de l’oficialitat del català sense fixar un termini

16

La Comissió Europea ha acceptat aquest dimarts “coordinar” el treball necessari entre “totes les institucions” de la Unió Europea per calcular el cost que tindria el reconeixement del català, el basc i el gallec com a llengües oficials de la Unió Europea, si bé ha advertit del fet que és aviat per saber quant de temps durà aquesta tasca.

“La Comissió no té un paper formal en la presa de decisions sobre llengües oficials, però estem disposats a donar suport al Consell en la manera com pugui durant aquest procés”, ha indicat la vicepresidenta de l’Executiu comunitari responsable de Democràcia i Demografia, Dubravka Suica, en una roda de premsa a Luxemburg al final del Consell de Ministres d’Afers Generals de la Unió Europea.

Amb tot, Suica ha dit “no poder respondre si estarà enllestit per al 15 de novembre“, data en què se celebrarà la següent reunió d’Afers Generals de la Unió Europea.

Cas únic

El ministre d’Exteriors en funcions, José Manuel Albares, ha defensat aquest dimarts que la incorporació del català, el basc i el gallec com a llengües oficials de la Unió Europea (UE) és un cas “únic” d’Espanya que no es podrà traslladar a les possibles reivindicacions que puguin fer altres minories nacionals.

Albares ha tornat a defensar davant els seus socis europeus la proposta d’Espanya per incorporar les tres llengües al règim lingüístic europeu, en una reunió en què no s’ha pres cap decisió i que ha acabat amb el compromís de continuar resolent qüestions en l’àmbit tècnic, com ara cost de la mesura.

Cas d’Espanya

“La reforma proposada es circumscriu exclusivament al cas d’Espanya, ja que compleix uns requisits únics a la UE i, per tant, altres llengües no es podran emparar en aquesta reforma si l’Estat membre no ho desitja”, ha assegurat el ministre en una roda de premsa, després que els Vint-i-set tornessin a discutir la qüestió.

Albares ha insistit en l’especificitat del cas espanyol, atès que la Constitució espanyola reconeix la cooficialitat del català, pel fet que ja es pot parlar en els tres idiomes al Congrés dels Diputats, perquè Espanya ja té acords administratius amb la UE per poder-les utilitzar i perquè el Govern en funcions s’ha compromès a assumir el cost de la mesura.

24/10/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT