L'experta en victimització infantil, Noemí Pereda, serà una de les persones que declararan davant la delegació europea
Imatge d'arxiu d'una adolescent.
13Una de les persones que declararà en la Comissió europea sobre els casos d’explotació de menors és la doctora en Psicologia de la Universitat de Barcelona, Noemí Pereda. Pereda és una de les màximes expertes en la matèria de victimització de tot l’Estat. En declaracions a IB3 Ràdio, Noemí Pereda ha estat molt clara i ha assegurat que iniciatives com aquesta comissió no suposaran un benefici per a les víctimes: “Aquesta comissió europea no és beneficiosa ni tendrà cap efecte directe en les víctimes perquè aquest és un problema que hi ha a tot Espanya i a Europa. L’explotació sexual de menors no és una qüestió específica de Mallorca, és un problema social.” “No tendrà un efecte directe en les nines, jo crec que hauria estat millor invertir aquest temps en la protecció de les víctimes”, detalla.
Tot i això, Noemí Pereda està contenta de poder participar en la comissió i espera que aquesta feina de la delegació europea serveixi per concloure que el cas de l’explotació sexual de menors tutelades. L’experta en victimització infantil lamenta que “els casos d’explotació sexual de menors tutelades s’ha polititzat des del primer moment i em fa llàstima que no s’abordi com un problema social; és una pena que tots els partits polítics no s’hagin unit per posar-hi remei”.
Noemí Pereda va coordinar la comissió d’experts que el Consell de Mallorca va crear per aclarir els casos d’abusos i explotació entre els menors tutelats per l’IMAS. El document de conclusions assenyala que es varen detectar algunes deficiències, però l’Institut Mallorquí de Serveis Socials -diu Noemí Pereda- ha duit a terme millores per protegir les víctimes. Pereda defensa la feina feta per la institució, ja que “ha estat pionera en fer un diagòstic i la resta de comunitats autònomes volen dur a terme comissions i informes similars als fets a Mallorca”.
Casos en temps del PP
Aquests darrers anys s’ha posat la mirada en els casos de menors tutelades víctimes de l’explotació sexual, però és una qüestió que ve d’enrere i ha afectat a tots els partits polítics que han governat. Al 2011, any en que el PP torna a guanyar les eleccions, es detecta un cas. L’informe de conclusions de la Comissió Política del Consell de Mallorca també detalla que al 2013 es detectaren 3 casos d’explotació sexual entre menors tutelats per l’IMAS i altres dos al 2015. De tota manera, hem de dir que fins a la legislatura de 2015-2019 aquesta xacra no s’aborda de manera més contundent amb la posada en marxa del protocol d’Educació Sexual Integral (ESI) i es comença a treballar de manera íntegra amb la Fiscalia i l’Oficina de Menors.
L’origen dels fets que abordarà la delegació europea es remunta al final del 2019. Una menor de 13 anys, tutelada per l’Institut Mallorquí d’Afers Socials, va relatar que la nit de Nadal va ser violada per un grup d’adolescents. Arran d’aquesta denúncia, el Consell de Mallorca va admetre que 16 menors tutelades havien estat explotades sexualment, 15 nines i un nin. La Fiscalia va anunciar que investigaria els fets, però en va arxivar la causa perquè no va poder demostrar l’existència d’una xarxa que abusava d’aquestes menors. Tot i això va detectar casos aïllats en què les víctimes han estat joves que viuen a centres de menors de l’IMAS.
L’IMAS, una resposta tardana
Des del primer moment, els partits de l’oposició al Consell reclamaren una comissió d’investigació dels fets. PSOE, Podem i Més la rebutjaren i el Consell de Mallorca va crear una comissió d’experts, que va concloure amb un seguit de millores en els protocols i la creació d’un centre per a les víctimes a la part forana. Les autoritats varen assegurar que no hi havia responsabilitats polítiques, però reconegueren que hi havia marge de millora. Un dels punts més destacats de les conclusions és que el Consell va tardar més de 10 mesos a denunciar alguns d’aquests casos davant la Fiscalia.