X

La contaminació, responsable de nou milions de morts al planeta el 2019

Augmenten les morts per contaminació industrial i cauen les associades a la pobresa extrema

18/05/2022

La contaminació, responsable de nou milions de morts al planeta el 2019

19

La contaminació va ser responsable de nou milions de morts el 2019, xifra que equival a una de cada sis morts a tot el món, un balanç que pràcticament no ha canviat des del darrer informe de 2015, segons l’actualització de The Lancet Commission on Pollution and Health, publicat a ‘The Lancet Planetary Health’.

L’informe afirma que, encara que el nombre de morts per fonts de contaminació associades a la pobresa extrema (com la contaminació de l’aire a interiors i la contaminació de l’aigua) ha disminuït, aquestes reduccions es compensen amb l’augment de les morts atribuïbles a la contaminació industrial (com la contaminació de l’aire ambient i la contaminació química).

“Les repercussions de la contaminació en la salut segueixen sent enormes, i els països d’ingressos baixos i mitjans són els que més pateixen aquesta càrrega. Tot i les enormes repercussions sanitàries, socials i econòmiques, la prevenció de la contaminació es passa per alt a l’agenda internacional de desenvolupament”, ha afirmat Richard Fuller, autor principal de la publicació. El coautor, el professor Philip Landrigan, director del Programa de Salut Pública Global i de l’Observatori de la Contaminació Global del Boston College afegeix que “la contaminació continua sent la major amenaça existencial per a la salut humana i planetària i posa en perill la sostenibilitat de les societats modernes”.

Segons apunta, “la prevenció de la contaminació també pot alentir el canvi climàtic -aconseguint un doble benefici per a la salut planetària- i el nostre informe demana una transició massiva i ràpida per abandonar tots els combustibles fòssils i passar a les energies netes i renovables”.

Dades actualitzades i poc avenços

La Comissió de The Lancet sobre Contaminació i Salut del 2017, utilitzant dades de l’estudi de la Càrrega Mundial de la Malaltia (GBD) del 2015, va descobrir que la contaminació era responsable d’uns nou milions de morts, el 16% de totes les morts nivell mundial. El nou informe ofereix estimacions actualitzades dels efectes de la contaminació sobre la salut, basades en les dades més recents del GBD del 2019 i en actualitzacions metodològiques, així com una avaluació de les tendències des de l’any 2000.

Dels nou milions de morts atribuïbles a la contaminació el 2019, la contaminació de l’aire (tant domèstica com ambiental) continua sent responsable del nombre més gran de morts, amb 6,67 milions a tot el món. La contaminació de l’aigua va ser responsable de 1,36 milions de morts prematures. El plom va contribuir amb 900.000 morts prematures, seguit dels riscos laborals tòxics amb 870.000 morts.

El descens de les morts per contaminació tradicional des de l’any 2000 (contaminació de l’aire de les llars per combustibles sòlids i aigua no potable) és més evident a l’Àfrica. Això es pot explicar per les millores en el subministrament d’aigua i el sanejament, els antibiòtics i els tractaments i els combustibles més nets.

Tot i això, aquest descens de la mortalitat s’ha vist contrarestat per un augment substancial de les morts per exposició a la contaminació industrial -com la contaminació atmosfèrica, la contaminació per plom i altres formes de contaminació química- a totes les regions durant els darrers 20 anys. Això és especialment evident al sud-est asiàtic, on l’augment dels nivells de contaminació industrial es combina amb l’envelliment de la població i l’augment del nombre de persones exposades.

La contaminació de l’aire ambient va ser responsable de 4,5 milions de morts el 2019, davant de 4,2 milions de morts el 2015 i 2,9 milions el 2000. Les morts per contaminants químics perillosos van augmentar de 0,9 milions el 2000, a 1,7 milions el 2015, ia 1,8 milions el 2019, amb 900.000 morts atribuïbles a la contaminació per plom el 2019.

En general, les morts per contaminació moderna han augmentat un 66% les darreres dues dècades, passant d’uns 3,8 milions de morts el 2000 a 6,3 milions el 2019. És probable que les xifres de morts per contaminants químics estiguin subestimades , assenyalen els autors, ja que només un petit nombre de productes químics fabricats al comerç han estat sotmesos a proves adequades de seguretat o toxicitat.

 

18/05/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT