Polèmica a la World Travel Market pels preus turístics d’Eivissa

meteorologia

La ‘Cordonada de Sant Francesc’

Expressió popular que fa referència a un canvi de temps important, sovint acompanyat d’un temporal de vent i mala mar, que acaba amb el període de bonança i estableix un temps propi de la tardor


Així com la tradició oral situa un període de temps tranquil a final de setembre, conegut com l’Estiuet de Sant Miquel, també considera un període de temps mogut a principi d’octubre encarregat de posar-li fi: la Cordonada de Sant Francesc. Aquesta cordonada fa referència a un canvi de temps important, sovint acompanyat d’un temporal de vent i mala mar, que acaba amb el període de bonança i estableix un temps propi de la tardor amb algunes pluges i una refrescada notable. El refranyer assegura que La cordonada de Sant Francesc, cap any no pot faltar, o per terra o per mar o que La cordonada de sant Francesc, la temen els pescadors i els mariners.

Un canvi que sol arribar entorn de Sant Francesc, el 4 d’octubre. Segons la tradició popular el temps canvia quan el sant remena el cordó de la seva túnica, fet que altera el cel i provoca pluja, vent i qualque tempesta. El lligam entre el santoral i la meteorologia popular és estret i, tant la cordonada com l’estiuet, són només dos dels molts exemples que trobarem al calendari.

En qualsevol cas enguany sembla que, puntual a la cita, la Cordonada de Sant Francesc acabarà de manera sobtada amb l’estiuet de Sant Miquel.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |

recerca
cargando

| Emissió en Directe |


més contingut relacionat

Cap de setmana fred, ventós i de cel variable

Dos dies on el vent de mestral serà el protagonista

Les primeres flòbies de neu de la temporada

La baixada de temperatures durarà fins al cap de setmana i vendrà acompanyada de precipitacions

La previsió del temps: s’espera neu de forma testimonial a la serra de Tramuntana

La temperatura ha baixat de manera progressiva però serà aquest dijous quan es notarà de manera més clara

Arriba una nova Dana a les Illes: més pluja, vent i fred

Tot i la baixada de temperatures no es preveu neu a la Serra de Tramuntana