Incendi forestal descontrolat a Andratx: les flames han cremat unes 70 hectàrees
El vent fort impossibilita l'actuació dels mitjans aeris i l'Ajuntament d'Andratx ha habilitat la sala de plens per als veïnats desallotjats
El risc de pobresa de les famílies monoparentals augmentarà del 41,1% fins al 48% per culpa de la malaltia
Imatge d'arxiu. /EFE
11Save the Children, Càritas, UNICEF, World Vision, Educo o Ajuda en Acció són algunes de les ONG que han expressat la seva preocupació sobre l’impacte de la Covid-19 en la infància, amb motiu del Dia Internacional del Nin que se celebra aquest divendres, 20 de novembre.
En el cas de Save the Children, afirma que la lluita contra les conseqüències sanitàries de la pandèmia és indissociable dels seus efectes socioeconòmics i que la població que prèviament estava en risc d’exclusió social ha de ser prioritària, i especialment la infància.
Entre les mesures “més pernicioses” preses a nivell global es troben, segons l’ONG, l’efecte del tancament dels centres educatius i altres espais per a la infància. Durant la primera ona de la pandèmia es va prendre aquesta mesura excepcional, però durant la segona ona existeix una disparitat de criteris entre els països, a pesar que la majoria reconeix la importància de mantenir una educació presencial per a garantir que l’alumnat amb menys recursos quedi definitivament despenjat.
Save the Children lamenta que la clausura d’espais com els parcs infantils sí s’ha estès i critica que no se li estigui donant la importància que tenen per al benestar i desenvolupament dels nens, nenes i adolescents, sobretot per a aquells en situació de pobresa.
A Espanya, l’organització recorda que un 27,4% dels menors de 18 anys, més de 2,1 milions de nens, està en risc de pobresa. No obstant això, Save the Children recorda que aquestes dades no reflecteixen l’impacte de la pandèmia en les famílies més vulnerables i adverteix que la pobresa infantil s’incrementarà per culpa de la Covid-19.
L’ONG estima que, si no es prenen les mesures adequades, la pobresa pot arribar al 33% dels nens i nenes enguany i destaca que seran les llars amb menors a càrrec les que més sofreixin els efectes de la crisi econòmica. Per exemple, l’organització ha calculat que el risc de pobresa de les famílies monoparentals, en la seva majoria encapçalades per una dona, augmentarà del 41,1% fins al 48% per culpa de la Covid-19.
Per a revertir aquest risc, Save the Children aposta per invertir en polítiques públiques destinades directament a la protecció de la infància, com el manteniment de la prestació per fill o filla a càrrec, que ha estat suprimit del projecte de Pressupostos Generals de l’Estat per a 2021 en considerar-se que l’ingrés mínim vital seria equiparable.
Des d’UNICEF alerten que el nombre de nins que viuen en una situació de pobresa multidimensional s’ha disparat un 15%, fins a aconseguir aproximadament els 1.200 milions a tot el món, a causa de la pandèmia; almenys 24 milions de nens corren el risc d’abandonar l’escola; i milers podrien morir cada dia si la pandèmia continua afeblint els sistemes de salut i alterant els serveis bàsics.
La restricció del moviment i el tancament d’escoles també han aïllat als nens dels seus mestres, els seus amics i les seves comunitats, deixant-los més exposats a la violència, l’abús i l’explotació. “Enguany ha canviat la vida de tota una generació de nens i joves”, assegura la directora executiva d’UNICEF, Henrietta Fore.
Per això, des de les xarxes socials d’UNICEF Espanya es desenvoluparà l’acció #AMiYOdel2030 on diversos representants dels Consells d’Infància s’han dirigit a través d’un vídeo al seu jo del futur, explicant com es veuen a si mateixos i als ODS dins de deu anys, data en la qual haurien de complir-se les metes dels ODS, entre altres accions.
Mentrestant, el cantant espanyol Alejandro Sanz participarà en una xerrada amb joves activistes pel canvi climàtic i cedirà les seves xarxes socials Twitter i Instagram als activistes Fabiola (el Perú), Alan (Mèxic) i Simon (Haití) per a donar-los veu i visibilitzar les seves iniciatives, sota l’etiqueta #UnaSolaGeneración, que emmarca una iniciativa d’UNICEF a nivell global, en la qual Ambaixadors de l’organització com David Beckham, Orlando Bloom o Millie Bobby Brown xerraran virtualment amb joves de diferents països sobre els temes que més els preocupen.
D’altra banda, amb motiu d’aquesta jornada, Càritas ha llançat una altra iniciativa en xarxes socials sota l’etiqueta #CorazonesPorLaInfancia amb la qual es pretén omplir les xarxes socials de màscares amb cors impresos per a expressar una “ruptura” simbòlica amb el distanciament físic viscut a causa de pandèmia. Segons l’ONG, aquesta inevitable mesura de prevenció sanitària comporta, en el cas de la infància i l’adolescència, el risc d’afrontar una factura social i emocional molt important en els seus processos de creixement i identitat personal i social.
Com assenyala la responsable del Programa d’Infància i Adolescència de Càritas Espanyola, Carmen García, “lluny de trobem davant una `nova normalitat”, estem davant una nova realitat que ens canviarà a tots de manera definitiva, però molt especialment als nens i a les nenes, perquè si alguna cosa han après en aquesta etapa de crisi és que la vida pot parar-se en un moment, que el personal docent i l’escola són fonamentals per a un aprenentatge significatiu”.
“Molt més allà d’internet i les xarxes socials, la proximitat és clau; per això els centres educatius són un escenari en el qual no sols els menors aprenen, sinó també es relacionen i creixen com a persones”, afegeix.
Per això, Càritas demana polítiques públiques que protegeixin als més vulnerables, i també, els drets de la infància i l’adolescència, per la qual cosa veu la celebració d’aquest Dia Internacional com una ocasió òptima per a alertar sobre el risc real que es “perdi” a tota aquesta generació de nens, nenes i joves en situació de vulnerabilitat, que estan emocionalment impactats amb la situació creada amb la pandèmia i exposats a factors afegits d’exclusió social, no sols a Espanya sinó també fora de les fronteres.
Mentrestant, l’ONG d’educació i protecció de la infància Educo ha demanat implicar els més joves en la presa de decisions i noves mesures per a frenar la pandèmia de Covid-19. Educo ha recollit opinions de nens i nenes que formen part dels seus projectes en els 14 països en els quals treballa, que constaten que “no se’ls ha tingut en compte durant aquests mesos” segons la directora de Programes de l’entitat, Rosaria Arbore.
L’ONG també ha alertat que les estimacions apunten a un important augment de la pobresa, l’abandó escolar o la violència que sofreix la infància derivats de la crisi econòmica que provoca la pandèmia. En aquest sentit, la inseguretat laboral i econòmica associada a la pandèmia estaria provocant un augment del treball infantil, l’explotació sexual de nenes i adolescents, l’embaràs adolescent i el matrimoni infantil, segons Educo.
Per part seva, l’ONG World Vision adverteix que fins a 85 milions de nens a tot el món corren el risc de sofrir violència física, sexual o emocional com a resultat de les quarantenes i restriccions de la Covid-19.
Segons un recent estudi realitzat per l’organització, la violència ha augmentat en l’últim any, ja que el 81% dels entrevistats afirmen haver vist o haver-se enfrontat a violència en les seves llars, comunitats o en Internet, des de l’inici de la pandèmia. L’ONG tem que, si els nens no són escoltats i protegits, “fins i tot més nens podrien veure’s amenaçats”. Les xifres, segons precisa, suggereixen que la violència podria augmentar “entre un 20% i un 32% en el futur”.
Finalment, Ajuda en Acció ha reivindicat la construcció de “escoles resilients, capaces de respondre a crisis com la de la Covid-19 i que garanteixin la continuïtat del procés educatiu de tot l’alumnat”.
El vent fort impossibilita l'actuació dels mitjans aeris i l'Ajuntament d'Andratx ha habilitat la sala de plens per als veïnats desallotjats
Es tracta del projecte que coordinarà Inca Mallorca Solidària i que està previst que al llarg d'un any es facin les feines fetes per voluntaris
Redueix a 80 i 130 els cavallers de la colcada i no permetrà inscriure pagesos menors de 14 anys
Els treballadors de l'empresa funerària municipal de Palma han tengut un bon ensurt quan han vist que el cos de la dona es movia