Necessiten reconeixer les expressions facials o com es pronuncien les paraules
30Pediatres i logopedes de les Illes Balears han observat un retard en la interacció, socialització i adquisició del llenguatge en els més petits arran de l’ús de la mascareta i les restriccions derivades de la pandèmia. Així ho ha explicat la presidenta de l’Associació de Pediatria d’Atenció Primària de Balears (Apapib), Marianna Mambie, qui ha insistit que “els nens estan començant a parlar més tard de l’habitual”. “Allò normal és que a l’any diguin una paraula solta, als 18 mesos ajuntin dues paraules i a partir dels dos anys comencin a elaborar frases més curtes, però ara estan començant molt més tard”, ha assenyalat. “Els nens de la pandèmia han vist restringida la seva interacció social amb altres nens de la seva edat, un factor determinant per al desenvolupament psicomotor, perquè aprèn amb els seus iguals per imitació”, ha insistit la pediatra.
A més, alerten de l’increment “dificultats per relacionar-se amb els altres i fins i tot presenten trets de trastorn de l’espectre autista”. Per part seva, la membre de la junta directiva del Col·legi de Logopedes de Balears, Miquela Sastre, ha puntualitzat que, “a nivell pràctic, s’ha apreciat un augment en el retard a l’hora d’adquirir la parla, encara que a nivell científic encara no s’ha especificat”. “Aprenem a parlar quan estem en contacte amb altres entorns socials, però ara s’han vist restringides les experiències, i quantes més tinguis més capacitat tindràs d’adquirir vocabulari”, ha remarcat.
Aquests problemes i retards s’observen en els menors de tres anys perquè el portar mascareta dificulta que reconeixin expressions facials i com es pronuncien les paraules. A més, la logopeda també ha explicat que l’ús de màscareta esmorteeix el so de la veu, “la qual cosa fa que sigui més difícil entendre la parla”, i afecta als sons aguts, que són els que aporten “la qualitat de la parla”.
Per a evitar aquests possibles retards en la parla, recomanen que tornin als jocs tradicionals amb els seus fills, com pot ser pintar, activitats amb plastilina o sobretot llegir, ja que la lectura “és una de les activitats que més desenvolupa la capacitat del llenguatge perquè el nen pot relacionar el que veu amb el que escolta”. Per contra, ha desaconsellat l’ús de dispositius mòbils en nens de zero a tres anys, perquè “s’està veient que produeixen problemes de llenguatge i desenvolupament”.